Локален подход: Нови мерки ще се въвеждат само в отделни области

проф. Костадин Ангелов

През последните 14 дни се наблюдава тенденция на плавно покачване на броя на заразените с коронавируса, както и на заетите болнични легла. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. Има обаче и положителна тенденция – подобрява се съотношението между новозаразени и излекувани. Ако преди седмица то е било 3 към 1, сега е 2 към 1, каза той.

За изминалата седмица броят на излекуваните е 6996, а броят на потвърдените случаи е 11 057.

В момента са заети около 48% от болничните легла за неусложнени пациенти с коронавирус, а интензивните легла са заети на 53%. Няма дифузна заетост. Това дава възможност на здравните власти да препоръчат прилагане на локален подход в различните области спрямо ситуацията със заразените, стана ясно от думите на министъра.

Увеличаването на броя новозаразени се дължи на навлизането на британския вариант на COVID-19 у нас. 

14-дневната база на заболеваемост у нас е достигнала 285 на 100 000. Този факт нарежда страната ни на 18-о място в Европейския съюз и пето място на Балканския полуостров. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "14-дневната заболеваемост върви нагоре, въпросът е докъде ще стигне. Това зависи почти изцяло от нашето поведение. Наясно сме, че основната причина за това е британският вариант на коронавируса. Наясно сме и че след него идват южноафриканският и бразилският. В момента има изключително неприятни съобщения и за нигерийския вариант. Рано е да кажем какви са характеристиките му и да се плашим", добави Кунчев.

В момента най-засегната страна в Европа е Чехия. "Ако вземем заболеваемостта там и я наложим на нашето население, днес трябваше да имаме 12 015 случая. Възможно ли е това да се случи? Да, абсолютно. С подобна заболеваемост са и други страни – Словакия, Малта", обясни главният здравен инспектор. По думите му, от поведението на всеки един от нас зависи дали страната ни ще бъде в подобна ситуация.

"Прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход. Тази в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище е 26 на 100 000", каза още Кунчев.

Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановата дейност в болниците. "Бих искал да препоръчам и на другите щабове – специално в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град – също да обмислят подобни действия. Там, където има много лечебни заведения, не е задължително да важи за всички тях, но за тези, които са най-натоварени", посъветва здравният инспектор.

268 080 са имунизираните у нас срещу коронавируса. Това съобщи председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. От тях около 41 000 са получили втора доза от ваксината. Като възрастова структура от хората между 60 и 69-годишна възраст 61 000 са ваксинираните; между 70 и 79 г. – 34 000; над 80 г. – 9859.

Към момента са ваксинирани около 30 000 служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности, 26 000 лекари, 16 000 специалисти по здравни грижи, 11 000 преки участници в подготовката и осъществяването на изборния процес.

Личните лекари са активно ангажирани с ваксинирането, като 45 000 от дозите са поставени от тях, поясни Гигов. Регионалните здравни инспекции и МВР ще организират транспорт на ваксините до джипитата на отдалечени места.

Следващата седмица се очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да излезе с решение за ваксината на „Янсен“. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Ако на ваксината се даде зелена светлина, се очаква доставките да започнат през април. Ваксината на „Янсен“ ще бъде първата ваксина, от която се поставя само една доза.

Днес Европейската агенция по лекарствата трябва да публикува информация и за старт на официалната оценка на документацията на руската ваксина „Спутник V“. Европейската комисия е готова да даде разрешение за употребата ѝ, ако ЕМА излезе с положително становище, увери Кирилов. България също е в готовност да започне да прилага и тази ваксина.

Междувременно продължава предварителният преглед на третата векторна ваксина – на "Кюрвак", а също и а антигенната на "Новавакс".

През март у нас се очакват 105 300 дози от препарата на "Пфайзер" в 5 доставки от по 21 060 дози. От ваксината на "Модерна" трябва да дойдат 85 200 дози. Около 300 000 дози от "АстраЗенека" трябва да бъдат доставени, като категорично са потвърдени доставките до 12 март от общо 105 600 дози.

Ваксинираните от общопрактикуващите лекари са около 45 000 граждани, но за съжаление тази бройка е абсолютно недостатъчна, тъй като в една практика е поставян горе-долу по един флакон, който е 10-11 дози. Това съобщи зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"Нашето желание е този процес да бъде ускорен във връзка с това, че ваксината на "Астра Зенека" е най-удобна като логистика за нашите практики, както и да бъдат насочени по-големи количества, с цел да бъдат обхванати рисковите групи от населението“, обясни Брънзалов. "Тези хора чакат от много време за ваксина, голяма част от тях почти година не са излизали навън, не са виждали внуците и децата си", подчерта той. "Нека следващите седмици се сложи акцент точно на тези хора, защото те са най-уязвими", призова Брънзалов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст