Предизборно кабинетът отпуска 9 млн. лева за наука

лаборатория болница

Месец при изборите Министерският съвет одобри на днешното си  заседание 8 807 000 лв. за наука. Парите ще отидат по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. за финансиране на планираните дейности през втората година на Националната програма „Европейски научни мрежи".

Програмата се изпълнява в периода 2020-2022 г. и дава възможност на 13 български държавни висши училища и научни организации да кандидатстват за финансиране по нея. Общият бюджет на програмата е до 12 622 000 лв. Целта е да се подпомогнат университети и научни организации в страната, чиито проекти са били оценени високо по мярката „Туининг” на Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020”, но не са получили финансиране поради недостиг на средства.

С националното финансиране те ще могат да запазят вече изградени международни научни партньорства, да изградят нови и да участват в европейски научни мрежи. С приоритет ще са и дейностите, свързани с докторантските програми и управлението на научни проекти.

В резултат от изпълнението на програмата българските университети и научни институти ще са в състояние да се включат по-активно и в процеса на подготовка в следващата Рамкова програма на ЕС „Хоризонт Европа”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст