ЕП призова страните от ЕС да спазват ангажиментите си към Скопие

европарламент европейски парламент еп брюксел

Комисията по външни работи на Европейския парламент прие доклад, свързан с очакваните преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС. Документът призовава страните от ЕС да спазват ангажиментите си и да дадат възможност на Съвета на ЕС да започне преговорите със Скопие.

В доклада, основан на оценката на Европейската комисия за напредъка на Северна Македония за 2019-2020 г., евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да покаже ясна политическа воля и да свика първата междуправителствена конференция със Скопие, която ще постави начало на преговорите за присъединяване. Това трябва да се направи възможно най-скоро, за да се предотврати по-нататъшното забавяне да навреди на помирението, постигнато в региона, се посочва в документа, чието гласуване се очаква в пленарната зала на ЕП до края на март.

ЕП ще настоява властите и политическите партии на Северна Македония да поддържат съвместните си усилия за укрепване на демокрацията, да продължат да се борят срещу корупцията и да укрепят върховенството на закона, добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, като подобряват средата за свобода на медиите и гражданското общество. Северна Македония показа ясен ангажимент за приобщаване с ЕС и продължава да прилага свързаните с присъединяването реформи, и да работи по разрешаването на двустранни въпроси със съседните държави, отчита външната комисия на ЕП.

Евродепутатите от комисията припомнят съвместния и конструктивен подход на Северна Македония по време на преговорите по споразумението от Преспа с Гърция и Договора за добросъседски отношения с България, и съжаляват, че България и Северна Македония все още не са постигнали съгласие по открити двустранни въпроси. Продължаващият диалог е от решаващо значение, двете страни следва да постигнат отстъпки по план за действие, който включва конкретни мерки, се посочва в доклада.

Евродепутатите приветстват присъединяването на Северна Македония към НАТО на 27 март 2020 г. и приканват страната да продължи привеждането си в съответствие с общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС, особено по отношение на санкциите срещу Русия. Те изразяват загриженост, че страната става все по-енергийно и икономически зависима от чужди страни.

Докладчикът Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС) казва, цитиран в съобщението на ЕП, че е постигнат широк компромис. Съгласихме се, че е изключително важно да се намери решение на откритите двустранни въпроси и да се прилага Договорът за добросъседски отношения между Северна Македония и България. По неговите думи докладът изпраща на Скопие ясен знак за бъдещето на страната в ЕС.

Докладът е приет с 61 гласа "за", 4 "против" и двама въздържали се, се отбелязва в съобщението. Гласуването на пленарно заседание се очаква на втората сесия на ЕП този месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст