Не съм опонент на правителството, а обективен коректив

Румен Радев

Вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка. Това заяви президентът Румен Радев след представянето на анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2020 година.

"Както виждате, мотивите са били политически, а не здравни. Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отворените ресторанти и търговски обекти, е очебиен и няма никаква здравна логика. Крайно време е здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво праща, за да няма този хаос. Защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо. Благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник", каза Радев. Така той коментира думите на здравния министър Костадин Ангелов, че всъщност препоръката на здравните власти е била само за ограничаване на официалната програма.

Държавният глава акцентира и върху острата позиция на американски сенатори от външнополитическата комисия на Сената на САЩ. Сенаторите обърнаха внимание на корупцията у нас, влошаването на медийната свобода и политизирането на правосъдието: "Ако правителството се беше вслушвало по-рано в това, което казвам, нямаше да излезе днес съкрушителната оценка на Комитета за външна политика на Сената на САЩ."

"Аз не съм опонент на правителството, а обективен коректив на това, което виждам аз и срещу това, от което негодуват българите", подчерта Радев. По думите му, позицията на Сената отразява всички критики, отправени от президента от началото на мандата, както и недоволството на протестиращите.

Държавният глава посочи, че ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор, но не се вслушва в посланията на президентството, то поне да трябва да се вслуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор.

Според Радев, анализът за състоянието на въоръжените сили "наистина впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство, какво трябва да се направи занапред", а за последните 2-3 години въоръжените сили се развиват "с темпове, непознати за последните десетилетия".

Президентът призова да се обръща достатъчно внимание на сектор „Сигурност“ , за да може да се гарантира устойчивото развитие на останалите сектори.

Държавният глава открои и някои проблеми – малък нальот на бойните пилоти, опасност да останем без учебна авиация през тази година и забавяне на проекта за нова бойна машина на пехотата. В тази връзка той призова за по-голяма прозрачност при харченето на средства.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст