ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Четири ключови неща за ваксинационните сертификати на ЕС

дигитален ваксинационен паспорт сертификат за ваксина ваксинация коронавирус

Вече няколко месеца страни от цяла Европа инжектират населението си с ваксини срещу COVID-19. Въпреки факта, че значителен брой хора са получили инжекцията, а много други са се възстановили от COVID-19, локдауни и социални рестрикции все още масово се прилагат за всички.

Това е причината все по-често да се чуват гласове с настояване да се позволи на тези, които са ваксинирани или е малко вероятно да предадат вируса, да пътуват свободно и да посещават обществени места.

В Израел това вече е факт. Онези, които са получили инжекцията, могат да посещават театри или да тренират във фитнеса.

 

Европейската комисия предложи въвеждането на т. нар. Дигитален зелен сертификат, който да бъде признаван от всички държави членки на Европейския съюз. Но макар страните от ЕС да са съгласни, че ваксинацията в една страна трябва да се признава и в другите, остават големи различия по въпроса:

Какви права ще дава тази сертификат? 

И  ако предложението бъде прието, откога тези привилегии трябва да влязат в сила.

Ето кои са ключовите въпроси:

1. За какво ще се използва сертификатът?

Предимствата, които ще дава удостоверението, са същината на въпроса. Според предложението на ЕК, от страните членки зависи да вземат решението – но то трябва да улесни пътуванията между 27-те страни членки на ЕС. Ако държава членка например реши да отмени изискванията за карантина за своето население, щом е ваксинирано, тя трябва да прилага същите правила за чужди граждани, притежаващи сертификат, каквото е предложението. 

Няколко други облаги може да бъдат свързани с ваксинирането, като възможността да се посещават кина, ресторанти и барове.

2. Кога ще може да се приложи подобен сертификат?

По принцип лидерите на страните от ЕС още през декември се бяха споразумели за необходимостта от общ сертификат за взаимно признаване на ваксинациите. В края на миналата седмица ЕК обяви как си представя да стане това.

Ако всичко върви според плановете на Комисията, сертификатът ще бъде готов за употреба до лятото – точно навреме за сезона на летните почивки. Страните от ЕС обаче тепърва трябва да постигнат съгласие по предложението, което може да доведе до потенциален конфликт между столиците.

Австрийският премиер Себастиан Курц  заяви, че страната му постепенно ще въведе ваксинационен сертификат през април. Други правителства от ЕС са по-скептични – белгийският външен министър Софи Уилмъс например беше казала, че страната й няма да обвърже ваксинацията със свободата на движение в блока, мотивирайки се с опасения от дискриминация. Но страните, разчитащи на туризма, като Испания и Гърция, подкрепят идеята за въвеждане на ваксинационен паспорт, за да подпомогнат пострадалия бранш.

3.Тогава защо някои са скептични?

Преди всичко, не е научно доказано дали ваксината срещу КОВИД-19 предпазва човек от това да бъде заразен за околните, или просто не му позволява да се разболее. Това означава, че ваксинираният потенциално все пак би могъл да предава вируса, без да покаже каквито и да било симптоми.

Второ, възникват няколко правни и етични проблеми. Не всеки, който иска да се ваксинира, има достъп до инжекция в момента, поради което предоставянето на права на хората, които са я получили, може да се сметне за дискриминационно спрямо останалите. Досега по-малко от 10 процента от 450-милионното население на блока са получили поне първа доза, според платформата Our World in Data.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви вчера, че очаква повече от половината население на блока да бъде ваксинирано до края на юни, което все пак ще изключва значителна част от него.

Други разкритикуваха факта, че превръщането на ваксинацията в предварително условие за получаване на определени права фактически ще означава тя да стане задължителна – стъпка, срещу която много граждани са против.

4. Как ще изглежда това на практика?

Най-общо казано, предложението на ЕК предвижда сертификат, който съдържа основна информация за дадено лице – като име, дата на раждане и получена ваксина, и който може да бъде издаван както дигитално, така и на хартия. Според Комисията сертификатът ще бъде безплатен. Той ще може да показва дали лицето е ваксинирано, дало е скорошен отрицателен тест за коронавирус или се е възстановило от КОВИД-19. Кю Ар код ще показва информацията.

Цял куп въпроси обаче остава да бъдат решени. От практическа гледна точка, фармацевтичните компании посочват различен срок на защита за своите продукти, а някои страни не позволяват избор на ваксина. ЕК предлага максимален срок на валидност за сертификата от шест месеца, но уточнява, че това може да бъде коригирано.

Важното в случая е и какво ще кажат самите страни членки. Макар че предложеният сертификат ще включва само одобрени от ЕС ваксини, Комисията заяви, че националните власти ще могат да разширят обхвата му, включвайки и ваксини, които не са одобрени. Въпросът е уместен за хората, които не са граждани на ЕС например и са ваксинирани с китайския препарат на "Синофарм", но искат да пътуват в Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст