ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Честата смяна на правилата изнервя хората

сняг

Тази криза е твърде непредвидима като факти, но следва да бъде предвидима като управление, заяви в интервю за БНР адвокат Валя Гигова.

„Честата смяна на правилата се отразява негативно абсолютно на всички. Ако вирусът е непредвидим с оглед на неговото разпространение, то човешкото поведение и управление трябва да може да предвижда развитието на тази криза и да я регулира, а не да върви след събитията“, коментира Гигова.

„Ако хората отнапред знаят, че при вариант А, да речем, се затваря всичко, при вариант Б се затваря всичко с изключение на определени обекти и при вариант В всичко се отваря, но при спазване на определени мерки, много по-лесно би било за всички. Всеки ще знае какво предстои при определени количествени характеристики, които, така или иначе, са критериите за управление на тази криза“, отбеляза тя.

„В желанието да се върнем към нормалността, защото битието на човек е свързано с различни форми на осъществяване на социален контакт, когато знаехме какво предстои, абсолютно ненужно беше отварянето на заведенията, които сега, 20 дни по-късно трябва всичките да бъдат затворени“, посочи още адвокат Гигова.

От днес до края на месеца в цялата страна влиза в сила трето затваряне с цел ограничаване разпространението на коронавируса. Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата, яслите и детските градини. Затварят се ресторантите, моловете, кината и театрите. 

Работа преустановяват игралните зали, казината и търговските площи над 300 квадратни метра с изключение на хранителните супермаркети. Ресторантите ще могат да работят само за доставки и вземане на храна за дома и офиса. Мерките включват още задължително еднопосочно движение на всички пазари в страната. Затварят се фитнеси, плувни комплекси, музеите и танцовите школи. Забраняват се сватби и кръщенета с над 15 души. Висшите училища също преустановяват учебните занятия с изключение на практически упражнения по клинични дисциплини.

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев коментира, че наблюденията в други европейски държави показват че последният пик на заболеваемостта от Covid-19 е с продължителност между две и четири седмици.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст