ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лекари и фармацевти искат ръст на парите за здраве до 10 млрд.

Застрахователна класация

За надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването призовава инициативата "Заедно за повече здраве", включваща Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Партньорите се обърнаха към политическите сили с най-голям шанс да влязат в следващия парламент с призива да загърбят политическите си различия и да се обедният, за да може България да настигне страните от Западна Европа по стандарти в здравеопазването.

Освен това те смятат, че през следващите 5 години страната ни трябва да догони ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те да се увеличат от 4.2% на 8% от БВП, или от 6 млрд. до 10 млрд. лв. 

Лекарите и фармацевтите изтъкват, че средната продължителност на живота в страната все още е твърде кратка, а смъртността твърде висока в сравнение със страните от Европейския съюз. За да се променят тези показатели са необходими не само реформи, но и инвестиции в здраве, запазване, надграждане и оптимизация на здравноосигурителния модел, както и държавна политика в областта на професионалното развитие и финансова удовлетвореност на здравните кадри по региони, посочват от "Заедно за повече здраве".

Те предлагат и създаването на доброволни здравни фондове, които да дофинансират системата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст