ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служители на европейския регулатор ще проучват Спутник V в Русия

европейска агенция по лекарствата еал

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко съобщи в понеделник, че служители от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) ще посетят Русия на 10 април, за да проучат ваксината срещу Covid-19 "Спутник V" и да направят преглед на проведените с нея клинични изпитвания, предаде БНР.

По-рано този месец базираната в Амстердам ЕАЛ публикува проучвания за руската коронавирусна ваксина, след като редица европейски държави изразиха интерес към ваксината, докато две държави, Словакия и Унгария, одобриха "Спутник V", извършвайки независими прегледи.

През миналата седмица Германия и Италия обявиха намеренията си за провеждане на собствени изпитвания на руската ваксина в рамките на техните страни, ако ЕАЛ не успее да го направи.

В събота управителят на италианския централен регион Лацио Никола Дзингарети пък съобщи, че  изследователи от италианския Национален институт по инфекциозни болести Lazzaro Spallanzani (INMI) ще посетят производствените обекти на руската ваксина "Спутник V".

"След няколко дни ще бъде постигнат първия договор за научни опити на ваксината "Спутник V" по отношение на изучаването на варианти на коронавируса – естествено в очакване на разрешението на ЕМА", обяви Зингарети.

Неговото изявление дойде само ден след като премиерът Марио Драги заяви, че Италия обмисля закупуването и администрирането на "Спутник V" въпреки липсата на координирано решение от Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст