ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Всичко е възможно”: Ще продължи ли по-дълго от 10 дни локдаунът? 

Минитерство на здравеопазването - данни за разпространението на COVID

В страната отново се налагат строги ограничения заради увеличаващия се брой заразени с коронавируса. 

Според рестрикциите, наложени от здравните власти, всички заведения за хранене и развлечение са затворени за посетители.

Врати затварят и всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки. Преустановяват се посещенията на търговските центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебни заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, ателиета за химическо чистене, офиси на телекомуникационни оператори и други доставчици.

Затворени са също игралните зали и казината, фитнес центрове и зали за групови занимания, кина, музеи, галерии. Преустановяват се присъствените учебни занятия, както и посещенията в детски градини и детски ясли.

Засега забраните са въведени за срок от 10 дни. Водещи представители на оперативния щаб обаче дават индикации, че може да се стигне и до по-продължителен локдаун. 

В някои райони болниците са на прага на възможностите си, подчерта доц. Кунчев, който отбеляза, че ако преди година сме говорели за стойности на заболеваемостта от 70-80-100 на 100 хиляди души население, днес говорим за 500-600 на 100 хиляди души население.

"Това показва, че инфекцията няма праг. Всичко е възможно. Няма смисъл предварително да натоварваме хората дали ще удължим тези 10 дни. Нека да видим тенденцията. След 10 дни няма да кажем, че сме приключили с COVID, но ако видим, че това е пикът и болниците се справиха, няма да има нужда от удължаване", заяви главният държавен здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев в телевизионно интервю. 

Риск за провеждането на изборите също няма и те няма да бъдат отложени, каза още той и добави, че при процес, който отнема 10-15 минути и при спазване на всички нужни мерки, рискът от заразяване е същият и дори по-нисък от всяко друго място.

Болниците разполагат с малък персонал, който е много натоварен и това се отразява допълнително на ситуацията, коментира още Кунчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст