ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС сключи споразумение с Пфайзер за още до 1,8 млрд. дози ваксина 

урсула фон дер лайен

Европейският съюз сключи споразумение с американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) и германския й партньор Бионтех (BioNTech) за купуване на още до 1,8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу КОВИД-19 до края на 2023 г. Новината съобщи днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от световните агенции.

"Щастлива съм да обявя, че (Европейската комисия) току-що одобри договор за гарантирани 900 милиона дози", написа Фон дер Лайен в Туитър. Тя уточни, че споразумението позволява на страните членки на ЕС да закупят допълнителни 900 милиона дози.

Сделката, която има подкрепата на страните членки, предвижда не само производството на новите ваксинни дози, но и всички основни компоненти за тях да бъдат с произход ЕС.

На 14 април ЕК съобщи, че се водят преговори за споразумението, като Фон дер Лайен подчерта, че блокът трябва да се концентрира върху технологии, които са доказали своята стойност, припомня ДПА. Тя явно имаше предвид призивите и преговорите за придобиване на ваксини, които не са одобрени от здравния регулатор на ЕС, като руската "Спутник V".

"Ще последват други договори и ваксинни технологии", обеща днес председателката на Европейската комисия, без да даде подробности.
Към този момент ЕК е осигурила 2,3 милиарда дози от шест компании до края на тази година.

По данни на Комисията от вчера 27-те страни членки на ЕС са получили до момента около 200 милиона дози.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст