ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тракийските дружества подкрепят Радев и Йотова за втори мандат

Румен Радев

Вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува политиката на правителството "Борисов 3" по отношение на тракийските българи. Според нея заради премиера в оставка Бойко Борисов въпросът за компенсациите на тракийските българи е бил свален от дневния ред на среща с турския президент Ердоган през 2018-та във Варна. 
 
"Въпреки настояването на президента Радев, министър-председателят Бойко Борисов не постави този проблем пред своя турски колега, извади го от дневния ред. На въпросите защо след като проблемът съществува, отговорът беше, защото не е сега времето и не е политически целесъобразно. Питам аз, какво трябва да се случи, за да стане този проблем, който трябва да бъде решен, политически целесъобразен и кога е онова време, което ще трябва да дойде", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Тракийските ни деди ни завещаха да се борим всеки ден за справедливост, свобода и единение. Това послание трябва да предаваме на децата си". С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства Съюза на тракийските дружества в България, който днес провежда своето отчетно-изборно събрание. Събранието е било открито с фотоизложба, посветена на 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България.

Съюзът на тракийските дружества подкрепя двойката Румен Радев – Илияна Йотова за втори мандат.

Вицепрезидентът Йотова е изтъкнала широката и активна дейност на Съюза на тракийските дружества в цяла България, а и извън границите й. "Благодарение на вас тракийската съдба не е непрочетена страница от българската история. Знаем и помним кървавата орис на нашите братя тракийци, които не се сломиха нито за миг в отчаяната, но достойна битка за справедливост. Знаем и помним смелите подвизи на героите на Тракия. Учим се от техните уроци по родолюбие, вяра, сила и чест", подчерта Илияна Йотова.

"Днес трябва да черпим от смелостта и чувството за справедливост, от свободолюбието и родолюбието на вашия патрон Капитан Петко войвода, от жаждата му за свободна, независима и единна България", посочи тя и определи като знакова 2019 година, когато заедно със Съюза на тракийските дружества откриха паметник на героя на едноименния гранично-пропускателен пункт на българско-гръцката граница и в Борисовата градина в София.

Вицепрезидентът за пореден път подчерта своята твърда увереност в каузата на тракийските дружества. "Няма да се уморя да настоявам за по-голяма подкрепа към вас от българската държава. Тракийските бежанци заслужават справедливост. Очевидно българското правителство се страхува да поставя този въпрос пред турските ни партньори, но президентът Радев и аз неизменно го поставяме при контактите си на всички нива", заяви Илияна Йотова.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов удостои вицепрезидента с медал за приноса й към тракийската кауза и дейността на организацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст