ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протяга ли някой ръце и към плажа край Велека?

Устието на река Велека

Очевидно тътенът, който предизвика скандалът „ Илчовски“, няма да заглъхне скоро. А и периметърът му едва ли ще се ограничи само с нашата географска ширина. На този фон раздаването на порции от държавната баница и в последните часове на отиващото си правителство, едва ли трябва да ни изненадва. Наред с големите пайове, кабинетът на Борисов не пропусна и някои по-дребни парчета.

Например едно от решенията на последното заседание на министрите (преди да заработят в оставка)  бе откриването на процедура за възлагането на 15 годишна концесия на част от плажа "Велека" в Синеморец при положение, че срокът на договора между туристическото министерство и сегашния му наемател – фирмата "Уиндис" ЕООД, изтича едва на 11 ноември 2022 година.

Този маниер на „преразпределение“

на морската ивица беше въведен от предишния министър на туризма Николина Ангелкова. През пролетта на миналата година, в последните дни на своето управление, тя успя да "отсвири" няколко неподходящи наематели, за да настани на тяхно място правилните. ( Темата беше повдигната от „Банкеръ“  в публикацията от 26 май 2020-та „Ангелкова разчиства Лозенец за новите концесионери“).

За разлика от тогава обаче, хората, положили сериозни усилия за превръщането на живописното място край Синеморец в едно от най-популярните по нашето Черноморие, не смятат да се примирят с неговото превземане. Собственикът на фирма "Уиндис", местния бизнесмен Милен Бъчваров, е категоричен, че взетото от кабинета решение е направено "на базата на немотивиран, необективен и подвеждащ доклад на Министерството на туризма, както и че е обнародвано в момент, в който вече има наложен мораториум върху точно тези действия на Министерския съвет в оставка“.

Преди дни Бъчваров изпрати

официално писмо до туристическото ведомство

и до президента, в което се казва, че екипът на плаж "Велека", е наясно, че е за кратко на него, но се старае да гледа напред и да носи добро. А каузата, за която работи, е да създаде успешен модел за екологично и социално отговорен бизнес, който включва много партньори, приятели и съмишленици. Подчертава се също, че се работи с хора с доказан опит в алтернативния туризъм, социалните дейности, в екологични инициативи, планинското и водно спасяване, с успешни бизнес проекти. Основната цел на всички е да постигнат баланс между опазването на природата и използването на нейните ресурси.

В писмото се задават и въпроси като: "Защо за министрите в оставка не е приоритет спазването на договорени  отношения, дори предлагат държавата да получава по-ниска цена от бъдещия концесионер спрямо сега получавания наем?. Докога защитени територии няма да бъдат защитавани, а успешните екологични проекти няма да бъдат стимулирани? Защо трябва да е притеснително да се инвестира в подобни дългосрочни проекти с партньор държавен орган? Не е ли плаж Велека изключителна държавна собственост, т.е. на всички нас? Трябва ли да се примирим с това, което остава след нас, особено ако носи духа на несправедливост и срам?".        

Морският плаж „Устие на река Велека“ попада в територията на Природен парк Странджа, в границите на Натура 2000 и е част от едноименната защитена местност. Сегашните му стопани го превърнаха в пример как в днешна България е възможно да има плажна ивица, управлявана по щадящ природата начин и както самите те казват „със съзнанието, че гостите тук сме ние“.

Инвестирано е в създаването на специални пътеки, които по естествен начин да отклоняват посетителите встрани от дюните. А информационни табели подчертават колко е важно тяхното опазване. Ограничен е и достъпът на моторни средства. В акциите за почистване на района участват и доброволци от чужбина като инициативите им и реализираните кампании в тази посока са не една и две…

Впрочем по време на пандемията стана ясно, че по-малките селища, с добро качество на туристическите услуги и популярни предимно сред българите,

се представят по-успешно от големите курорти,

зависещи от туроператорите и групите чуждестранни туристи. Конкретно Синеморец отчете силен сезон дори при COVID-19. И точно това поставя в още по-съмнителна позиция отиващите си управници, разбързали се точно сега да дадат плажа на концесия за следващите 15 години, и то при занижена цена – 12.2 хил. без ДДС.

Обяснението на Министерството на туризма е, че по-ефективното и целесъобразно управление на морските плажове е концесията, като самият законодател го е извел преимуществено и едва след това е посочил алтернативната възможност за управление и чрез наем. Аргументът е, че по-дългият срок на концесионния договор осигурява възможност за по-големи инвестиции и така посетителите получавали значително по-високо ниво на туристическия продукт;

Според ведомството "по-дългосрочното сътрудничество на държавата и икономическите оператори позволява по-голяма сигурност, тъй като не се налага непрекъснато провеждане на процедури и несигурността дали морският плаж ще бъде обезпечен. Туристическите оператори изискват дългосрочност и сигурност при управлението на морските плажове".

Хората на министър Николова приканват

Милен Бъчваров да участва в откритата процедура и да направи своята оферта, напомняйки, че задълженията му ще бъдат идентични, както и при наемния договор, но при концесионният ще има ангажименти и за още инвестиции.

В позицията министерството е посочено също:

"Отрицателното отношение на досегашния наемател към откритата концесионна процедура противоречи на изложените от него намерения да работи за просперитета на морския плаж като рекреационен ресурс, който да се използва по най-природосъобразния и прозрачен начин и да създаде „успешен модел за екологично и социално отговорен бизнес“. На същия през годините по наемния договор са налагане не едно предупреждения за нарушения и неустойки.

Откритата процедура е планирана много преди края на мандата на правителството – проектът за концесия за морски плаж „Устие на река Велека“ е включен в Плана за действие за държавните концесии за 2021 г., който е публичен и е публикуван на страницата на Националния концесионен регистър. Причината за включването му беше изтичащия наемен договор през 2021г., който е удължен до 2022 година….  Ето защо твърдение, че за морския плаж е предвидено възлагане на концесия в условията на спонтанност или друго обстоятелство, различно от дългото и сложно планиране на управлението на морските плажове, е неправилно, тъй като сложността на концесионните процедури изисква планиране поне година преди приключването на действащия договор".

Колкото до по-ниската цена, обяснението е: "Минималното обявено концесионно възнаграждение е близко до наемната цена, която е определена при стартиране на наемната процедура. Следва да се вземе предвид, че обявеният за концесия обект е променен и доста по-малък от обекта, отдаден под наем /Стар обект – 57 659 кв.м., нов обект  – 42 728 кв.м/. Минималното концесионно възнаграждение е изчислено по действащата методика, която е променена и участниците в процедурата следва да направят своите обосновани финансови предложения".

Това е положението, уж всичко е казано ясно, а

въпросителните съвсем не отпадат.

Може би защото на морето и за морето у нас се лъже както никъде другаде. Да не сме слушали министри и други началници на туризма, да не сме ходили на плаж с концесия в България, да не сме били свидетели на погазване на защитени територии и уреждане на "наши" хора, иди – дойди. Тази забързана концесия, тази трогателна загриженост за плажчето край Велека точно преди да си вземеш шапката и да си тръгнеш, не стои сериозно, та ако ще не три, а пет папи да са галили главата на правителство на ГЕРБ.

Дали все пак нещата не са далеч по-традиционни и някой „по-подходящ“ човечец просто да е хвърлил око на тази част от Черноморския бряг?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст