ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Привържениците на независимостта на Шотландия са с мнозинство в регионалния парламент

шотландия правителство стърджън

Шотландската национална партия и "зелените", привърженици на отделянето на региона от Великобритания, са получили мнозинството от местата в местния парламент (Холируд).

Шотландската национална партия на Никола Стърджън леко е повишила – с един глас, своя резултат в сравнение с изборите преди пет години. 

Както свидетелстват окончателните данни от преброяването на гласовете, националистите са получили 64 места в 129-местния парламент.

През 2016 година те вкараха в Холируд 63 свои представители. Както и преди пет години, резултатът и сега не донесе на Шотландската национална партия решаващо мнозинство. Това обаче няма да попречи на привържениците на независимостта за четвърти пореден път да получат възможността да сформират правителство.

Освен това, и успехът на изборите на "зелените" (осем места в сравнение с шест мандата преди пет години) ще им позволи заедно да повдигнат идеята за повторен референдум за независимост. На предишния плебисцит,  състоял се през 2014 година, превържениците на независимостта  претърпяха поражение. Лондон на това основание отказва на Единбург правото на нов референдум.

Политическите последствия от изборите

Коментирайки резултатите от гласуването, Стърджан е заявила  правото на народа на Шотландия самостоятелно да определи своето бъдеще и е призовала Лондон да не пречи. "Народът на Шотландия гласува и даде на партиите, привърженици на независимостта, мнозинството в парламента на Шотландия. Шотландската национална партия и шотландските "зелени" заедно ясно заявяваха, че поддържат идеята за референдум в срока на дейността на този парламент", е казала Стърджан. "Народът на Шотландия трябва да има правото да определи собственото си бъдеще, когато пандемията от коронавирус приключи". В предизборния си манифест нейната партия обещаваше да проведе референдум по вопроса за отделяне от Великобритания до 2023 година.

Джонсън в отговор на исканията на шотландските националисти решително се изказа  против плебисцита. Според него връщане към тази тема не може да има преди 2050 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст