ЦИК още не е платила на Сиела доставените машини за гласуване

цик

Новият състав на ЦИК, който ще провежда предсрочните парламентарни избори на 11 юли тази година, "не е ясно къде са 9600-те устройства за машинно гласуване и чия собственост са". Този тревожен въпрос повдигна пред bTV Росица Матева – номинирана за член на ЦИК от партия "Изправи се! Мутри, вън" и председател на обществения съвет към комисията. Причината за тази абсурдна ситуация е, че досегашната ЦИК все още не е заплатила на доставчика на машините – фирма Сиела, дължимата сума по договора за доставка на машините за вота на 4 април – т. е. засега уредите все още официално не са придобити от държавата.

По договор на фирмата – доставчик на машините за гласуване трябва да се плати най-късно до 4 юни. "Не е приключен договорът. В него има спорни моменти, "Сиела" не е изпълнила всички задължения по договора и най-вероятно следващата комисия като правоприемник ще трябва да уточнява неща, които много трудно се уточняват, оправда се в студиото на "Тази събота" Димитър Димитров, говорител на действащата ЦИК.

Друг член на ЦИК – Емил Войнов обясни, че ако „Сиела норма” не се съгласи с неустойката, която ЦИК ще определи да и бъде удържана от стойността на поръчката – 43, 6 млн. лв., то тогава съдът ще реши спора. Войнов коментира, че е запознат с няколко случая, при които комисии не са включили машините, за да нямат неприятности.

Проблемът е чисто формален – по думите му, "Сиела" е изпращала машините до изборните секции чрез куриерски фирми като "Еконт", което не е разрешено от ЦИК. Отчетени са и грешки в отчитането при гласуване чрез машини във Велико Търново и в Добрич, за които "никой не е поел отговорност", сочи Димитров. Неустойката за машини, които разместили преференциите или въобще не заработили в изборния ден, предстои да определи новият състав на ЦИК. 88 устройства не са произвели нищо, коментира Димитър Димитров. Става въпрос за частично неизпълнение на договорните отношения. Той подчертава, че парите, с които трябва да се плати на фирмата доставчик – „Сиела норма” са преведени по сметката на ЦИК. Срокът за плащане по договор е до два месеца след изборния ден, т. е. до 4 юни. Според Веселин Тодоров, собственик на „Сиела Норма”, фирмата няма да може да си получи парите преди 26 май.

Все още не е ясно и колко нови устройства за машинно гласуване ще трябва да се поръчат за предсрочните избори на 11 юли тази година. По досегашния договор ЦИК е поръчала 9600 машини за общо 9400 секции, в които има повече от 300 записани избиратели. На вота на 11 юли ще трябва да се осигурят и машини за големите секции в чужбина. "Няма причина да се увеличава твърде много броят на машините. Вероятно не повече от 10-20 секции в страната ще са новите места, в които ще се гласува машинно. Имаме закупени 9600 устройства. Трябва да се уточни в колко секции в чужбина ще се гласува с машини, това може да се случи във всеки един момент. Може да го уточни и действащата ЦИК", казва Росица Матева и разкритикува досегашния състав на ЦИК, че все още не е изяснил защо в някои избирателни райони се е стигнало до разминаване на имена в кандидатските листи в данните на машините.

Собственикът на „Сиела Норма” Веселин Тодоров обясни пред правната комисия на парламента, че за разместените преференции вината не е тяхна, а на онези, които са дали списъка, т. е. на съответната РИК. Проблем с разместени преференции спря машинното гласуване в района на Велико Търново. „Състоянието на машините за гласуване тепърва ще се установява. В договора между ЦИК и „Сиела” има проблеми. Доколкото разбрах от изказвания на говорител на ЦИК – цената още не е платена, не знам дали собствеността е прехвърлена на държавата, защото може да се стигне до съдебни спорове. Договорът е с предмет на закупуване на 9600 машини, те бяха осигурени за изборите на 4 април”, коментира новият шеф на ЦИК Камелия Нейкова. Тя съобщи, че се надява още на първото заседание на новата комисия да се вземат важни решения, свързани с устройствата за гласуване, включително и за транспортирането им в чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст