Населението на Китай надхвърля 1,4 млрд. души

Хубей китай коронавирус

Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с 5,38 процента, като миналата година са регистрирани 1,411 милиона души, съобщи Ройтерс, като се позова на  Националната статистическа служба. 

В края на април китайските власти отрекоха появилите се информации, че се готвят да обявят първото намаляване на населението на най-многолюдната държава в света след големия глад в края на 50-те години на миналия век.

Мъжете в азиатския гигант са с около 35 милиона повече от жените – съответно 723 срещу 688 милиона.  Близо 64 процента от населението на Китай през 2020 г. е живеело в градовете – с над 14 процента повече отколкото при предишното преброяване през 2010 г.

Въпреки увеличаването на броя на населението, Китай отчете най-бавния растеж на населението си от 50-те години насам, рязко намалявайки размера на работната сила на фона на застаряването на страната и влошавайки демографския натиск в икономиката, пише "Блумбърг".  

Делът на населението в трудоспособна възраст – тези между 15 и 59 години – е спаднал до 63,4% през 2020 г., или 894,4 милиона души, от над 70%, или 939,6 милиона, преди десетилетие, показва още преброяването. Жителите на възраст 60 и повече години са представлявали 18,7% от населението през 2020 г. спрямо 13,3% през 2010 г.

За да гарантира, че икономическият растеж не се забавя в съответствие със забавянето на населението, Пекин ще трябва да предприеме предизвикателна промяна в своя модел на растеж, като бързо трябва да увеличи разходите за възрастните хора, но същевременно поддържа високо ниво на корпоративни и държавни инвестиции, за да надгради своите обширен индустриален сектор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст