Русия предлага обсъждане на сигурността на срещата Путин – Байдън

лавров

Русия е предложила обсъждане на въпроси за сигурността и контрола на въоръженията за подготвяната среща на върха между президентите Владимир Путин и Джо Байдън, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Лавров каза, че Москва все още чака отговор от Вашингтон по предложената среща на върха между двамата държавни глави.

Постоянният представител на САЩ по въпросите на въоръжението Робърт Уд каза, че работата по подготовката на срещата продължава.

"Президентът Байдън и президентът Путин са се съгласили да обсъдят стратегическата стабилност по редица теми за сигурността и контрола на въоръженията", заяви той.

Лавров същевременно изтъкна, че Русия е предложила стратегическата стабилност да се обсъжда "с отчитане на всички фактори без изключение и всички системи без изключение, както настъпателни, така и отбранителни, които влияят непосредствено на тази стабилност", предаде ТАСС.

"Нашите предложения бяха предадени още в последната година на администрацията на Тръмп и бяха потвърдени, когато се смени обитателят в Белия дом. Според първите признаци обаче американците искат съществено да ограничат дневния ред и в преговорите да бъдат включени далеч не всички фактори, които оказват съществено влияние на съвременното състояние на нещата в тази област", отбеляза руският външен министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст