Екс-полицай дал 50 000 лева подкуп за прикриване на измами с ДДС на “Градус”

Парламент Комисия по ревизия Мая Манолова Светослав Илчовски

Срещу братята Лука и Иван Ангелови тече разследване за източването на около 10 милиона ДДС чрез фиктивен износ на земеделска продукция към Румъния. Иван Грудев Филипов е бивш полицай, задържан през 2010 г. за подкуп на служител на БОП в Стара Загора. Филипов предложил 50 000 лв. на антимафиота, за да замете данни за извършени престъпления по проверките, които води по отношение на фирмите „Градус“ с номера от 1 до 7 и „Бисер Олива“ АД, разкри журналистът Димитър Стоянов за Bird.bg.

Дружествата до едно са свързани с братята Лука и Иван Ангелови – заедно и по отделно. През 2017 г. Филипов е осъден на първа инстанция. Но проверките за точене на ДДС от фирмите на Ангелови чрез фиктивен износ за Румъния ощетило хазната с 10 милиона лева ДДС са успешно заметени.

Имената на Ангелови нашумяха след като бизнесменът Светослав Илчовски ги обвини в куп престъпления пред Комисията по ревизиите – като се започне от манипулиране на борсата чрез надуване на активите на дружествата им през фиктивни сделки и се стигне до подкупи за премиера Борисов в кюлчета злато и заплащане за плеймейтки. Особено зловещо прозвуча твърдението, че на Илчовски е показан клип с издевателства над арестант, докато бил на имен ден на Иван Ангелов в резиденция Витошко-Студена, където присъствал и Борисов. Според бизнесмена той заплащал рекет в продължение на години, за да бъде оставен на спокойствие.

В защитната си реч пред същата комисия Ангелов отрече тези твърдения, но затвърди впечатлението, че е особено близък с премиера Борисов, с когото често играел карти и ги свързвала мъжка дружба. Той също така се самоуличи в нечисти сделки. Стана ясно, че Ангелов е успял да продаде с печалба фамозните фурми от Абу Даби, които уж бяха хуманитарна помощ, а също така да получи съдействие лично от премиера за признаване на ветеринарни сертификати за износ на негова продукция. Последното повдига и въпроси за търговия с влияние в негова полза.

Фиктивен износ за Румъния за 10 милиона лева ДДС

Няколко независими един от друг източници твърдят, че към 2010 г., срещу братята Ангелови тече разследване, възложено на Националната следствена служба, по данни за източването на около 10 милиона ДДС чрез фиктивен износ на земеделска продукция към Румъния. Текат и проверки от НАП, които са особено притеснителни за производителите на пилешко от Стара Загора. В крайна сметка проверките приключват без проблеми за тях. Междувременно Ангелови са изградили близки отношения с премиера Борисов, който ги води до Япония с правителствения самолет.

В мотивите по делото срещу Филипов, изложени в 20 страници, се описва как той опитва да мотивира колегата си от ТЗ „БОП“ да реализира схема, която да приключи проверката с положителен за проверяваните дружества резултат. Материалите по същата проверка трябвало да бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за прекратяване, поради липса на данни за извършено престъпление. С тези действия е трябвало да се потвърдят „неверните и непълни констатации в данъчните ревизионни актове за минали периоди от време“.

Пристрастни ревизии и проверки

Съдът сочи, че от началото на 2007 г. до средата на 2010 г. служителите на НАП извършили многобройни данъчни ревизии и проверки за установяване на факти и обстоятелства по прихващане или възстановяване на ДДС в данъчни обекти и търговски дружества, в които съдружници или акционери били братята Иван и Лука Ангелови. Сред проверяваните компании са многобройните фирми „Градус“ и „Бисер Олива“ – общо над 10 юридически лица.

Съдът заявява също, че „заради пристрастно водене на данъчните ревизии и проверки, приключили с необосновано благоприятен резултат за данъчно-задължените лица“, свързани със семейство Ангелови била инициирана вътрешна проверка от инспектората на финансовото министерство. В резултат били уволнени няколко ревизори и били наложени дисциплинарни наказания на няколко ръководители на данъчни екипи, в това число и на директора на НАП Стара Загора, допуснали съзнателни грешки при ревизиите и проверките.

По това дело самите Ангелови се явяват като свидетели. Не са им повдигнати обвинения за поръчители на престъплението, защото обвинението не успява да събере достатъчно доказателства срещу тях. БРРД изпрати въпроси и запитване за коментар до Иван Ангелов чрез контакния имейл на “Градус” и през потребителската форма на сайта, но отговор не се получи.

Свидетел по делото е Митко Минчев Николов, който по време на досъдебното производство е регионален директор на Държавната лотария за Югоизточна България. Той е свързващото звено – посредник между собствениците на проверяваните компании и осъдения на първа инстанция служител на МВР. Николов декларира, че е близък с Иван Ангелов, както и че преди пенсионирането си от МВР е бил началник в „Магистрална полиция“ на Иван Грудев Филипов. Николов познавал и Тошко Христов Тотев от средата на 90-те години. И на него му бил шеф, докато работел за МВР, но в отдел „Тежки престъпления“. Съответно, след като Тотев се пенсионирал, Николов съдействал пред Иван Ангелов за назначаването му, като шофьор. Николов заявява, че през лятото на 2010 г. Тотев му споделил, че предстои проверка на дружествата на Ангелови. Мъжът го попитал дали не могат заедно да помогнат да стане проверката “по-обективна”. В показания по досъдебното производства Николов твърди, че Тотев работи като шофьор, но е „комендант и един от близките хора на собствениците“ и по-конкретно на Иван Ангелов. Този факт обяснява и осведомеността на Тотев относно провежданите данъчни ревизии на дружествата, собственост на Атанасов, както и възникналите проблеми в резултат на тези проверки.

Същевременно Митко Николов не скрива, че след разговора с Тотев потърсил Филипов, на когото също е бил началник, но твърди, че се свързал с него, за да провери дали един конкретен служител на „БОП“ ще извършва полицейската проверка на дружествата на Ангелови. Николов пояснява, че поел ангажимент пред Тотев да говори с Филипов дали ще има проверка и може ли да се окаже съдействие. За да се помогне на дружествата, в които свидетелят Иван Ангелов е собственик, Николов възложил на бившия си подчинен Филипов да се свърже с антимафиота. На Николов му било известно, че Филипов е в добри колегиални и дори приятелски отношения със служителя, който той в последствие опитвал да подкупи. Двамата работили в миналото заедно в сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР Стара Загора.

Целта на подкупа, предложен и обещан от осъдения на първа инстанция полицейски служител, била една предизвикана без фактическо основание полицейска проверка да обезсили констатациите на дисциплинарните комисии, като нови обстоятелства по смисъла на ДОПК и така да продължи действието на забраната за преревизиране на фирмите на Ангелови. Поисканата от Ангелови проверка следвало да се води по данни, предоставяни от самите тях и да приключи с положителен за проверяваните дружества резултат. Служителят на ТЗ „БОП“ е трябвало да констатира, че няма нарушение в търговската дейност на дружествата. Целта на Ангелови е прокуратурата да постанови отказ от образуване на наказателно производство по отношение на тях. Едно напълно обяснимо поведение, при наличие на обоснована хипотеза, че те са извършили въпросните данъчни престъпления.

Документирано е, че Филипов е изразил желание пред служителя на „БОП“, полицейската проверка да потвърди непълните констатации на данъчните проверки и ревизии. Така „резултатите” от режисираната полицейска проверка, до която се домогвал посредством познатия му антимафиот биха се противопоставили на констатациите на вътрешната дисциплинарна проверка от инспектората на финансовото ведомство. Филипов напътствал антимафиота как да насочва проверката към период, в който дружествата са най-малко уязвими. Полицаят изисквал класифицирана информация относно евентуална образувана „разработка” във връзка с дружествата и дали са прилагани специални разузнавателни средства по отношение на представляващите дружествата.

На 18 октомври 2010 г. полицаят от „Магистрална полиция“ дал на антимафиота обещаните 1000 лева, за да продължи той да провежда полицейската проверка по начин, планиран от Филипов. С оглед на нужди и реализацията на оперативната комбинация, на антимафиота е „възложена“ фиктивна проверка по повод дейността на търговските дружества, собствени и контролирани от Ангелови. Това се случва след проведена работна среща със служители на дирекция „Вътрешна сигурност” на 15 октомври 2010 г. Предаването на подкупа и голяма част от комуникацията по този казус е документирана чрез прилагането на специални разузнавателни средства, разкрива Дунав мост.

В очакване да изтече давността…

Арестът на Филипов е от края на 2010 г. Делото влиза в съда през 2013 г. Присъдата е постановена през 2017 г. Мотивите по присъдата излизат 3 години по-късно, а те са едва 20 страници. Така 10 години след ареста на Филипов делото едва е минало първа инстанция и е висящо пред Пловдивския апелативен съд. Абсолютната му давност изтича през 2025 г. Ако въззивният съд потвърди решението на първоинстанционния и това се случи в разумни срокове, делото може да бъде решено и от ВКС, преди да бъде погасено по давност. Ако Апелативният съд обаче го върне за ново разглеждане с някакъв мотив, присъда вероятно няма да има. Колкото до делото за измами с ДДС за 10 милиона лв., то е прекратено от прокуратурата без последствия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст