ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

По двама на стол в надзора на ББР

Кирил Петков мин. на икономиката

Харвардското образование е много важно в изграждане на универсална стратегия за действие, но в полето на реалните икономически и финансови казуси то не предпазва от тактически грешки, за решаването на които понякога е необходима балканска находчивост. Такава грешка допусна икономическият министър в служебното правителство Кирил Петков при смяната на държавните „пратеници” в надзора на Българската банка за развитие. 

 

В момента ситуацията е такава, че двама от старите надзорници, уволнени „от воле” от министъра, де факто не са опразнили креслата си, а новите чакат да седнат. По двама на стол ще бъде принос в банковото дело.

Преди дни Софийският градски съд спря вписването на промените в Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Причините са жалби от страна на отстранените членове на съвета.

Да припомним, че на 27 май от Министерството на икономиката съобщиха, че служебният министър Кирил Петков е освободил двама от тримата членове. Това бяха Митко Симеонов и Велина Бурска. Те обаче са пуснали жалби в СГС на 9 юни. Още на следващия ден съдия Светослав Василев е издал определения, с които спира регистърното производство в Агенцията по вписванията до приключване на съдебните дела по жалбите на Бурска и Симеонов. Справка в Търговския регистър показва, че към момента двамата

продължават да се водят членове на Надзорния съвет на ББР.

Тези, които трябваше да влязат на тяхно място – Васил Щонов и Валентин Михов, не са били вписани. Възможно е причината за забавянето да е в Българската народна банка – според процедурата те трябва да бъдат одобрени от нея.

Третият член на Надзорния съвет на ББР е Стамен Янев, който е и председател на органа. На срещата свикана от министъра с надзорниците се яви само той, с което запази поста си.

Наш човек в ББР коментира неофициално, че ситуацията с блокиране на вписването на промените е странна. Според неговото тълкувание, в момента ББР е без действащ надзор. Определенията на съдия Светослав Василев, с които той блокира смените в надзора на ББР, обаче не са окончателни и могат да се обжалват пред Софийския апелативен съд. Така че сагата, която се точи вече месец,

може и да дочака евентуално ново правителство,

коментира източникът ни.  

Прибързаните действия явно са сред специалитетите на министър Петков още от времето преди да е в ролята си на такъв. За да докажем тезата си, ще цитираме директно прессъобщение на БНБ от 27 май 2021 година.

"Във връзка с постъпили многобройни запитвания относно намеренията за промени в ръководството на „Българска банка за развитие“ АД (ББР), Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) информира следното:

"На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Република България съгласно указа на президента – в БНБ постъпиха искания от господин Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата."

Край на цитата.

Само будната гражданска съвест ли е накарала "господин Кирил Петков" да изпреварва събитията без да дочака овластяването си? Или

всичко е било уточнено

и съдът впоследствие е объркал сметките?

Сега битката е спечелена, но не и войната. Защото се премина през oткaз нa cтaрия нaдзoр дa нoминирa cвoи нacлeдници, oткaз нa Упрaвитeлния cъвeт дa плaти тaкca нa БНБ зa рaзглeждaнe нa aвтoбиoгрaфиитe нa нoвия нaдзoр, плaщaнe нa тaкcaтa oт личнaтa cмeткa нa члeн нa нaдзoрa, oткaз нa БНБ дa приeмe плaщaнeтo…  

До форматирането на новия Надзорен съвет има по-видимо още много вода да изтече.

Бившият зам. финансов министър Гeoрги Кaдиeв, кaндидaт зa нaрoдeн прeдcтaвитeл oт "БCП зa Бългaрия" предлага: „Eдинcтвeният изхoд e принципaлът дa прoмeни уcтaвa, дa увeличa брoя члeнoвe нa нaдзoрa нa 5 души, и тaкa щe имa трима oт петима члeнoвe, дoкaтo Пeeвcки имa cтaритe двaмa.” И допълва: прoблeмът e, чe това трябвa дa ce oдoбри oт БНБ, къдeтo мeтacтaзитe нa Пeeвcки и Гoрaнoв прaвят вcичкo, зa дa cпрaт прoцeca.

Eтo зaтoвa трябвa пaрлaмeнт: дa прoмeни Зaкoнa зa ББР и дa прeмaхнe тeзи възмoжнocти зa блoкирaнe нa рaбoтaтa нa бaнкaтa.

Експерти по „вътрешните работи” в ББР обаче са на мнение, че 

тактическата грешка на министъра в името на бързите реформи 

не може да бъде законово преодоляна. „Тези неща не се правят така. Това е пълнокръвна банка, защитена и от европейското законодателство, а то е категорично за плавен преход и приемственост в надзора на банките”, коментира нашия източник.

С една дума на харвардския експерт му липсвали познания по евробанковите регулации и българска гъвкавост.  

На 11 юни т.г. БНБ изпрати писмо до Стамен Янев и Кирил Петков, с което ги уведоми за

издадените лицензи на новите членове 

на управителния съвет на ББР – Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев и Крум Георгиев. 

Цанко Арабаджиев към момента е кандидат от листа на „Демократична България – обединение” – от ПП „Зелено движение”.

Цанко Арабаджиев е роден през 1983 г. година в гр. Варна. През 2001 г. се дипломира от Математическа гимназия „д-р Петър Берон“ гр. Варна. Завършва Международни икономически отношения  в Университета за национално и световно стопанство – София. Магистър по Финанси. Той е лицензиран инвестиционен консултант, работи като инвестиционен мениджър в УНИКА България.

"БАНКЕРЪ" обаче разполага с решение на Върховния касационен съд от 31 март 2015 г. , с което се отхвърля решение на Софийски градски съд, което е "удовлетворило" мотивите на Арабаджиев за незаконно уволнение от ОББ. В решението се цитира, че "оценката за работата му през 2012 и 2013 г. е незадоволителна, неумение за работа в колектив, несъпричастност към общите задачи и общия резултат, неумение да взема компетентни и навременни решения, да изразява ясно позиция и да защитава предложенията пред кредитния комитет, неумение да управлява кредитни сделки и да отчита движението им, което води до изкривяване на резултатите и нереална времева линия за отделните сделки".

Тази констатация е леко смущаваща с оглед на бъдещия престижен пост на кандидата, но може и да е била плод на междуличностни отношения в ОББ, каквито в България са в изобилие. Без каквито и да било намеци трябва да споменем също, че ЛГБТ общността включи Арабаджиев в списъка на кандидатите за власт, който подкрепят. 

Владимир Георгиев бе изпълнителен директор на банка "Биохим" още през 90-те, по времето, когато тя бе държавна. Тогава председател на надзора на банката е съветникът на премиера Жан Виденов Владимир Жеглов, като в по-късни години Георгиев е бил в управата на неговата "Дир.БГ". Бил е главен финансов директор на "Ален мак", а в последните години и във фирмите на бизнесмена Георги Василев. През 2014 г. е водач на листа в 23 МИР – София, на неговата партия "Република БГ".

Третата номинация е Крум Георгиев, за чиято биография има по-малко информация. Той е кадър на ОББ, като е заемал позиции в риск мениджмънта на банката.

Ако се абстрахираме от тези проблеми обаче, трябва да кажем, че най-важното е банката да работи добре и най-после в унисон с малкия и среден бизнес. А че храна за интриги ще има и занапред е съвсем сигурно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст