ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Индийският щам е установен вече в 92 страни

коронавирус вирус

Вариантът Делта на коронавируса, който за първи път беше открит в Индия, вече е установен в 92 страни, заяви вчера на брифинг в Женева Мария ван Керхов, технически ръководител на СЗО за борбата с КОВИД-19, предаде ТАСС.

"Този вариант на коронавируса предизвиква особена тревога, защото е по-заразен и бързо се разпространява по света", посочи тя. По думите й предварителните изследвания показват също, че заразяването с варианта Делта увеличава риска от хоспитализация.

За да се овладее разпространението на този вариант, ще е необходимо много време, заяви Мария ван Керхов. Тя отбеляза, че някои ваксини са по-малко ефективни срещу варианта Делта, но във всички случаи помагат за предотвратяване на тежко протичане на болестта и смърт.

Експертът от СЗО предупреди, че в бъдеще не са изключени и други мутации на коронавируса, които могат да снижат ефективността на ваксините.

Колумбия надхвърли прага от 100 000 починали с диагноза КОВИД-19 и регистрира нов черен рекорд на смъртни случаи за денонощие – над 600, съобщи междувременно здравното министерство на страната.

След три седмици на многохилядни антиправителствени демонстрации латиноамериканската страна с 50-милионно население преживява най-тежкия момент от пандемията. Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, достигна 100 582, включително 648 през последните 24 часа, уточни министерството.

"Над 10 000 смъртни случая можеше да бъдат избегнати, ако ги нямаше масовите демонстрации", заяви президентът Иван Дуке на церемония в памет на жертвите на коронавируса. "Тълпите са основната хранителна среда за експоненциалното разпространение на тази болест", добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст