ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предстои ЦИК да сключи договора за допълнителните машини за вота

Машина за гласуване на изборите

Очаква се да бъде сключен договорът между държавната фирма "Информационно обслужване" и Централната избирателна комисия за купуването на допълнителни машини за вота на 11 юли. Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка е близо 9 млн. лв. без включено ДДС. А броят на машините е 1637. Устройствата трябва да бъдат доставени у нас до края на седмицата.

Комисията ще купи и допълнително 19 500 смарт карти за устройствата. Така всяка машина ще разполага с от 5 до 7 карти.

"Информационно обслужване" ще е изпълнител на поръчката, защото производителят "Смартматик" няма регистрация в България, а "Информационно обслужване" е оторизиран представител на производителите.

От външното министерство коментираха, че ако до четвъртък няма яснота колко машини и къде трябва да бъдат доставени в чужбина, има вероятност в някои държави да не пристигнат навреме за изборите.

ЦИК вече има сключен договор със "Сиела Норма" за логистиката и обслужването на устройствата за машинното гласуване на предстоящия вот. Фирмата трябваше да достави и допълнителните машини за секциите в чужбина. Но двете страни не успяха да се споразумеят. Причината бе цената, обявена от ЦИК за доставката на машините – 6.5 млн. лева. "Сиела Норма" отказа с аргумента, че доставката и цялата логистика ще струват над 15 милиона лева. За цената, обявена от Комисията, компанията бе склонна да обезпечи логистиката или само част от заявената бройка.

В крайна сметка ЦИК подписа договор с фирмата "Сиела Норма" за техническото и логистично осигуряване на машинното гласуване на частичните местни избори на 27 юни и на парламентарния вот на 11 юли. Договорът е на стойност 4.35 млн. лв. и предвижда различни дейности, включително модифициране на софтуера за двата вида избори.

Отделно ЦИК дължи 43,2 млн. лв. на "Сиела Норма“"по договора от първата поръчка – за машини за изборите през април, сключен няколко месеца по-рано. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст