ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВАС отказа да гледа жалбата на Божков срещу списъка “Магнитски”

Васил Божков

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Българско лято" срещу включването й в разширения списък "Магнитски", който бе подготвен от българското правителство.

Преди близо две седмици партията на Васил Божков внесе жалба във ВАС срещу решението на Министерския съвет да вкара в български "черен списък" фирмите, свързани с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, санкционирани от САЩ за "сериозна корупция" по силата на глобалния закон "Магнитски".

Магистратите приемат, че оспореното решение на Министерски съвет само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на партията да участва в парламентарните избори през юли и поради това не е налице законов интерес за оспорване на този акт.

"По отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта на Министерски съвет върховните магистрати приемат, че не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди. Жалбоподателят не е описал конкретни доводи в тази насока, извън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на МС, които са несъотносими към предварителното му изпълнение, а касаят спора по същество. Поради това искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане", се казва в определението на върховните съдии, което подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

В разширените списъци на Министерството на финансите са вкарани над 90 фирми, свързани с Божков и Пеевски. А всички предприятия с над 50% държавно участие бяха "помолени" да огледат съществуващите си договори и взаимовръзките си с тях. Сред по-любопитните имена от разширения списък с физически лица са майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, и близките до Божков – Александър Тумпаров и Георги Попов.

По-рано министърът на финансите Асен Василев съобщи, че майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски – Ирeнa Кръcтeвa, е възразила срещу включването ѝ в "черния списък" на санкционираните по закона "Магнитски". Кръстева претендира, че няма бизнес свързаност със сина си. Фирмата на самия Делян Пеевски "Интръст" също оспорва в съда "черните списъци" на българското правителство. 

"Кoмиcиятa, кoятo oтгoвaря нa пoлучeнитe възрaжeния, прeдcтoи дa ce прoизнece. Тя ce cъбирa вeднъж ceдмичнo. Възраженията се разглеждат от комисията на базата на предоставени документи. Ако се установи, че някой от лицата в списъците нямат свързаност, ще бъдат извадени. Една фирма вече беше извадена, защото се оказа, че при вписването е направена грешка в Търговския регистър", oбяcни министърът на финансите Асен Василев на брифинг във вторник (22 юни).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст