ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Социалната пенсия за старост става 148 лева

пенсионер

На редовното си заседание в сряда служебното правителство ще определи нов размер на социалната пенсия за старост. Увеличението ще е с 5%. В момента социалната пенсия за старост е в размер 141 лв., а от 1 юли ще стане 148 лв.

Промяната ще доведе до увеличение на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Те са за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Общо увеличение ще получат 128 хил. пенсионери.

В мотивите служебният социален министър Гълъб Донев посочва, че считано от 1 юли пенсиите за трудова дейност ще бъдат увеличени с 5% след решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) и съгласно правилото, заложено в Кодекса за социално осигуряване, за актуализиране на пенсиите с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на средния осигурителен доход за страната и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната година.

Затова министърът предлага със същия процент да се увеличи и социалната пенсия за старост, за да се приложи еднакъв подход към доходите на пенсионерите.

Служебното правителство ще разгледа и плана за изпълнение на Стратегията за демографско развитие до 2030 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст