ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Омбудсманът сезира Конституционния съд за дискриминация на пенсионери

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд заради дискриминационна и несправедлива, според нея, разпоредба в Кодекса за социално осигуряване. Съгласно оспорвания текст, гражданите, които са се пенсионирали до 1 година по-рано от навършване на възрастта за излизане на заслужена почивка и имат изискуемите години трудов стаж, получават пожизнено намалени пенсии, а не само до навършване на възрастта за пенсиониране.

Според Ковачева въпросното законодателно решение противоречи на няколко разпоредби от Конституцията и на нейния преамбюл.

Повод за реакцията на омбудсмана са жалби на граждани, търсещи съдействие срещу  дискриминационния и несправедлив, по думите им , текст от Кодекса за социално осигуряване, който ги наказвал да получават до живот с 4,8 на сто по-малка пенсия, при положение че имат необходимия осигурителен стаж, но са се пенсионирали с година по-рано.

Според обществения посредник тази разпоредба не допринася за защитата на правото на труд, противоречи на принципа на правовата държава и поставя гражданите, избрали да се пенсионират по-рано  в по-неблагоприятно положение спрямо останалите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст