ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Производителят на “Моет” сменя етикетите заради Путин

Френският производител на шампанско "Моет Хенеси" ще започне да добавя надписа "пенливо вино" на гърба на бутилките, които изнася за Русия, за да спази нов руски закон. Френските винопроизводители ревностно бранят наименованието "шампанско" и искат така да се нарича само виното, произведено в историческата област Шампан, но са изправени пред нова руска наредба.

На 2 юли руският президент Владимир Путин подписа закон, приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията, който определя спецификата на производството и разпространението на лозаро-винарски продукти в страната. В него се посочва, че "използването на географски указания и наименования за произход във връзка с лозаро-винарските продукти се извършва в рамките на руската национална система“. В същото време беше изменен законът за държавното регулиране за алкохола от 1995 г., според който в списъка на видовете алкохолни продукти думите "пенливо вино (шампанско)" бяха заменени с "пенливо вино, включително руско шампанско".

Производителят на алкохолни напитки "Моет Хенеси" е изпратил писмо до своите руски партньори, в което ги информира за решението си да спре да доставя шампанско на Русия за неопределен период от време заради новия закон, според който компанията трябва да промени категорията и етикетирането на продукта. По-късно обаче Bloomberg съобщи, че "Моет" все пак се е съгласил да използва името "пенливо вино" за своите напитки, доставяни на руския пазар. Така се стига до глупавата ситуация занапред руснаците да пият руско шампанско и френско пенливо вино.

"Моет Хенеси" произвежда марките "Моет е Шандон" и "Дом Периньон" и е част от бизнес групата Ел Ве Ем Аш. Компанията бе принудена временно да спре доставките си за Русия, за да смени етикетите. В изявление тя отбеляза, че винаги е спазвала законодателството в страните, в които извършва своята дейност и че ще поднови доставките веднага щом бъдат направени корекциите. За келепир не се казва нищо.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст