ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България, Румъния и Хърватия чакат твърде дълго за Шенген

янез янша

България, Румъния и Хърватия чакаха излишно и твърде дълго да бъдат приети в Шенген. Това заяви днес премиерът на Словения Янез Янша пред Европейския парламент в реч по повод началото на словенското председателство на Съвета на ЕС.

Той добави, че приемането в ЕС на страните от Западните Балкани трябва да настъпи при сегашното поколение, за да могат гражданите на тези държави да подкрепят необходимите реформи. По повод миграцията Янша подкрепи постигането на общоприемливи решения. 

В близо 40-минутно слово словенският премиер говори за пандемията, ваксините, нуждата от повече полупроводници, отношенията с Китай и Русия, за настъплението на талибаните в Афганистан. Янша призова ЕС да мисли дългосрочно и настоя оценките за върховенството на закона да почиват на еднакви за всички показатели. По неговите думи тези оценки трябва да се правят от независимото правосъдие, а не от политически организации.

ЕС днес е много по-различен от деня, в който Словения се присъедини. Искаме Европа да бъде в мир със себе си и със съседите си, добави Янша.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова до края на юли словенското председателство да одобри възможно най-голям брой от 14-те плана за икономическо възстановяване, внесени от държавите в ЕС и получили предварителна подкрепа от комисията. От нас се очаква да работим заедно, независимо от различията и ЕК е готова да го направи, добави тя.

Фон дер Лайен изрази очакване Словения да успее да даде тласък за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония и Албания към ЕС. Това е в наш собствен интерес, обобщи тя.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че проблемите с върховенството на закона в дадена страна от ЕС не са вътрешен въпрос и призова Словения спешно да определи делегирани прокурори за Европейската прокуратура. Според ЕНП е необходимо ЕК не само да отчита нередностите със законността, а и да предприема действия.

Социалистите и демократите заявиха, че върховенството на закона е в основата на европейското сътрудничество, а свободните медии са съставка на демокрацията. Според тази парламентарна група Любляна трябва да излъчи европейски прокурори още днес.

Групата "Обнови Европа" заяви, че на думите на Янша не може да се вярва, защото не отговарят на неговите действия. Либералите призоваха Янша да спре преследването на журналисти и съдии, и добавиха, че ЕК не е трябвало да одобрява словенския план за икономическо възстановяване.

Зелените посочиха, че не очакват от европейско правителство да води кампании срещу журналисти и политически съперници. Странно е, че върховенството на закона е задача за Словения, а страната не излъчва представители в Европейската прокуратура, отбелязаха от тази парламентарна сила.

Левите добавиха, че словенците имат право на независими журналисти и съдии. Те изразиха съмнение, че Словения днес отговаря на изискванията за членство в ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст