ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът ще обжалва спирането на списъците “Магнитски”

Министерски съвет

Министерският съвет ще обжалва определението на състав на Върховния административен съд, с което на практика се спира действието на т.нар. черни списъци, изготвени след като Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков бяха санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски" за "сериозна корупция".

"Министерски съвет смята, че решението е неоснователно и ще го обжалва пред Петчленен състав на ВАС", съобщи правителствената пресслужба.

"Върховният административен съд се произнесе по 7 жалби срещу решение 441 на МС във връзка с действия, предприети на 2 юни от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ. По 6 от делата различни състави на ВАС са разпределели производствата към Административен съд – София за разглеждане. Само един от съставите на ВАС се е произнесъл по жалба на физическо лице, че решението на МС представлява индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение", припомнят от "Дондуков 1".

Съдът спря действието на българските списъци "Магнитски"

Както "Банкеръ" съобщи по-рано, във ВАС са постъпили нови четири жалби на физически лица, с което общият им брой до момента вече е 54. Съгласно заповед на председателя на съда жалбите се разпределят на случаен принцип между всички върховни съдии.

В списъците, изготвени след решението на Министерския съвет от 4 юни, бяха включени лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ.

В т.нар. "черни списъци" влязоха всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Както и всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на дружествата, свързани с Божков, Пеевски и Желязков през последните пет години.

Обявената от служебното правителство цел на тези списъци бе да се минимизира възможността български банки и фирми да попаднат под ударите на американските санкции. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст