ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Омразата към България е омраза към ЕС

Зоран Заев

България поиска от Северна Македония повече искреност в двустранните отношения. Това се случи в момент, когато Словения пое европредседателството, а Берлинският процес – инициатива за интеграцията на Западните Балкани – навърши 7 години.

"Антибългаризъмът, който е в основата на цялата политика на днешното и предишните правителства на Северна Македония е антиевропеизъм.  Не може да се влезе в Европа с антиевропейски послания", коментира в интервю за Би Ти Ви историкът проф. Пламен Павлов по повод последната декларация на инициативен комитет от интелектуалци за защита на българския интерес в отношенията със Северна Македония.

Подписалите декларацията настояват всички партии, които ще се явят на парламентарните избори, да я подкрепят.

"Показателно е, че в македонските медии реакциите бяха „остра декларация“ и „още по-остра декларация“. Нищо подобно – тази декларация следва същия добронамерен тон като предходните. От страна на политически елит в Скопие се изисква най-вече да се спазва договора, за да можем да прием в ЕС една цивилизована, нормална европейска държава“, коментира проф. Павлов.

Според него опитът за натиск върху България да одобрим без условия старта на преговорите на С. Македония за членство в ЕС е провокиран от Скопие, като се плаща на лобисти.

На 2 юли Външно министерство остро осъди  изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ, и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни.

"Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска фашистка ръка",  са само част от определенията, които бяха отправени към България по време на речта на Драган Гюровски на открито събрание на партията в центъра на Скопие. 

"Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство", се казва в изявление на ведомството и се подчертава, че България винаги е демонстрирала последователност, прозрачност и конструктивност в отношенията си със своите съседи.

"Независимо от всички наши прояви на добросъседство, страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят. С притеснение констатираме, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата", се казва още в позицията. 

.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст