ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата проверява законно ли поскъпнаха токът и парното

парно

Върховната административна прокуратура образува преписка по публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическата енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране.

От обвинението обясняват, че публикациите изнасят данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия. От това следва, че действащата Наредба № 5  създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители.

"Констатирано е, че покачването на цените за топлинна енергия от 01.07.2021 г. е в противоречие с на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите. На 01.07.2021 г. с решения на КЕВР цените на електрическата енергия се увеличиха средно с 4,40%, цените на топлинната енергия нараснаха средно с 16,23%, завишена е и цената на природния газ за месеца", заявяват от прокуратурата

Заради наличието на значим обществен интерес и на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт, ВАП ангажира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране да отговори в кратък срок – предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба № 5. Той следва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, с оглед преценка за законосъобразност при вземането му.

След анализ на получените резултати, от ВАП ще се извърши преценка за предприемане и на последващи действия по реда на надзора за законност.

Омбудсманът Диана Ковачева вече настоя КЕВР да промени подходът за определяне на цените на тока и парното. Според нея, определяйки цената по Наредба 5, енергийният регулатор се презастрахова срещу евентуално повишаване на цената на природния газ и въглеродните емисии. Но цената на природния газ се променя всеки месец. А цената на топлинната енергия на базата на тези показатели се променя веднъж в годината. Изминалият отоплителен сезон е показал, че прогнозите, които Комисията прави, са неверни и са завишени. Работната група в регулатора е установила, че са надплатени 29 млн. лв. за миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст