ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сертификат по Схемата за уседналост пази българите на Острова

финанси лондон биг бен великобритания

Българските граждани, кандидатствали по Схемата за уседналост във Великобритания до 30 юни 2021 г., запазват правото си на пребиваване в страната, както и правото на достъп до социални придобивки и услуги, докато британските власти не се произнесат по тяхната кандидатура. За това ни уведоми с писмо британската страна във връзка с изтичането в началото на месеца на срока за подаване на документи по Схемата за уседналост във Великобритания, съобщиха от Министерството на външните работи.

През периода на разглеждане на кандидатурата за статут българските граждани, както и всички останали от ЕС, ще трябва да доказват правото си на пребиваване във Великобритания чрез сертификата, който са получили при подаване на документите. Считано от 1 юли 2021 г. сертификатът за кандидатстване важи и за влизане в страната, като е необходимо той да бъде предоставен на граничните власти.

От външното министерство обръщат внимание, че документът за самоличност, с който пътуват от и до страната, следва да бъде въведен в електронния им профил (UK Visas and Immigration account), ако е различен от документа, с който са кандидатствали по Схемата за уседналост. В противен случай граничните власти могат да предприемат допълнителна проверка за доказване на статут и това да доведе до забавяне на пътуващия.

Електронният профил може да бъде актуализиран на следния линк: https://www.gov.uk/update-uk-visas-immigration-account-details. При нужда от съдействие гражданите могат да се свържат с UKVI Resolution Center на телефон: (+44) 0300 790 6268.

Подробна информация за гражданите, кандидатствали по Схемата за уседналост, може да бъде намерена на сайта на правителството на Великобритания: https://www.gov.uk/government/publications/view-and-prove-your-immigration-status-evisa/your-immigration-status-an-introduction-for-eu-eea-and-swiss-citizens-accessible-version.

Българските граждани, получили статут по Схемата за уседналост , могат да пътуват до Великобритания с лична карта до 31 декември 2025 г.

Припомняме, че от 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост,  могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките на това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове. Тези български граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, а възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. Те могат да го направят на правителствения сайт на Великобритания: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст