Йенс Вайдман предупреждава за инфлационна изненада

банки

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йенс Вайдман смята, че инфлацията в еврозоната може да набере скорост по-бързо от очакванията и настоява да не се бави изтеглянето на пандемичната програма за покупка на облигации.  

Вайдман, който е и председател на германската Бундесбанк, "ще поиска също да се следи зорко за риска от прекалено високи инфлационни равнища, а не само от прекалено ниски стойности на показателя", коментира банкерът за германския всекидневник "Велт ам зонтаг" в интервю, публикувано на 8 август. В него той допълва, че "по-високи инфлационни нива не трябва да бъдат изключвани". 

ЕЦБ прогнозира средна инфлация от 1.9% през 2021-а, която смята за временна и дължаща се на преходни фактори, последвана от годишни стойности от 1.5% през 2022-а и 1.4% през 2023-а. Европейските централни банкери не изключват наблюдавания в момента ценови натиск да се засили в хода на възстановяването на стопанството на блока на еврото, но съществуващата перспектива говори по-скоро за инфлация далеч под целевите 2% годишно.  

Вайдман смята, че извънредната противопандемична програма за покупка на активи (PEPP) на ЕЦБ трябва да приключи едновременно с края на кризата с коронавируса. 

"Първата буква P има предвид пандемията, а не постоянно съществуване и планът е въпрос на достоверност", посочва Вайдман, който с още няколко свои колеги от по-заможния север на еврорегиона е сърцат защитник на по-стриктната финансова дисциплина. Според официалния график на европейските централни банкери PEPP трябва да е в сила до края на март 2022-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст