Обсъдиха в „Тракия ИЗ“ създаването на логистичен хъб

заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова и посланика на Аржентина Алфредо Нестор Атанасоф в зона „Марица“

Създаването в България на втори логистичен хъб на Аржентина в Европейския съюз, както и „зелените“ енергийни политики, е била темата на срещата на заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова и посланика на Аржентина Алфредо Нестор Атанасоф в зона „Марица“, част от „Тракия икономическа зона“, с участието на екипа на зоната край Пловдив.

„Смятам, че „Тракия икономическа зона“ е едно от подходящите места за изграждането на 5-ия хъб на държавата Аржентина. Досега такива имаме четири – в Китай, САЩ, Дубай и един в ЕС – в Антверпен“, е подчертал посланик Атанасоф.

„Тракия икономическа зона“ е най-големият индустриален парк в Югоизточна Европа. Мениджмънтът му е разработил и Консорциум „Въглеродно-неутрални индустриални паркове“, стратегически проект за бъдещото „зелено“ развитие на индустриалните зони в България.

Заместник-министър Динкова е  изтъкнала, че визионерската „зелена“ политика на „Тракия икономическа зона“ ще срещне силна подкрепа в Брюксел. „Представянето и популяризирането на такива амбициозни проекти пред европейските ни партньори би ни помогнало да привличаме и повече високотехнологични, природосъобразни инвестиции в България“, е подчертала тя.

Стратегическият проект предвижда процентът на използване на „зелена“ енергия в Консорциум „Въглеродно-неутрални индустриални паркове“ да се увеличи на 45% през 2025 г., 60% през 2030 г. и 100% през 2040 година. За сравнение: ЕС прие в т.нар. пакет „Подготвени за цел 55“ (Fit for 55) увеличаване процента на ВЕИ от 32% на 40% до 2030 година.

От екипа на „Тракия икономическа зона“ поясняват, че постигането на нулеви емисии ще се осъществи първоначално в зоните в четири български области – Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово, които са част от Консорциум „Въглеродно-неутрални индустриални паркове“. „Тракия икономическа зона“ вече се оформя и като един от центровете на Европа за производство на електрически превозни средства.

„Реално ние сме сред пионерите в ЕС в изграждането на въглеродно-неутрални индустриални паркове“, подчертава директорът на „Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст