Кейти Хокул стана първата жена губернатор на Ню Йорк

Кейти Хокул

Шейсет и две годишната Кейти Хокул се озова под светлината на прожекторите след оставката снощи на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо, обвинен в сексуален тормоз и неуместно държание, обобщава Ройтерс.

Хокул е бивш член на Конгреса от демократическата партия. Тя е заместник на губернатора на щата Ню Йорк от 2015 г. Сега ще трябва да довърши третия четиригодишен мандат на Куомо, който приключва през декември 2022 г.

Хокул става първата жена губернатор на Ню Йорк в неговата 233-годишна история.

Кариерата й в щата започва през 2014 г., когато Куомо я кани да се кандидатира в тандем с него за губернаторското място. По това време неговият заместник Робърт Дъфи се отказва от преизбиране. Куомо и Хокул печелят и са преизбрани и през 2018 г.

Като заместник-губернатор Хокул е председател на 10 съвета за икономическо развитие, които инвестират в проекти в щата. Тя е и заместник-председател на работна група, която се бори срещу пристрастеността с хероин и опиоидни препарати.

Хокул оглави кампанията на Куомо, наречена "Достатъчно е достатъчно" през 2015 г., насочена срещу сексуалните посегателства в колежанските кампуси.

Хокул е родена в Бъфало в Ню Йорк през 1958 г. Родителите й са от работническата класа. Има пет братя и сестри. Омъжена е за Уилям Хокул, който е бил главен прокурор на западния съдебен окръг на Ню Йорк.

Дипломира се по право от Католическия университет на Вашингтон. След кариера като адвокат работи като юридически сътрудник на конгресмени и сенатори.

После става също част от Конгреса и помага за изготвяне на законопроекти за финансиране на предизборните кампаниите и за имиграционните реформи.

Хокул се описва като "независима демократка".

Снощи губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо от Демократическата партия се оттегли заради обвиненията в сексуален тормоз, които му отправиха 11 жени. Срещу него започна и разследване, след като го призоваха да се оттегли или ще стартират процедура по импийчмънт.

Президентът Джо Байдън също поиска Куомо да подаде оставка още когато излязоха публикациите в медиите. 

"Най-добрият начин да помогна е да се оттегля", заяви Куомо на пресконференция. Решението му ще влезе в сила след две седмици. Много е вероятно да бъде подложен на импийчмънт. 

Само преди година той беше нападнат от всички страни заради несправянето му с пандемията. Куомо е губернатор за трети мандат. Баща му – Марио Куомо, управляваше щата през 80-те и 90-те години. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст