Собственици и служители на заведенията поискаха нов здравен план

Протест срещу Бойко Борисов

Протест на собственици на заведения, които настояват за нов план за справяне с ковид кризата.

Според тях не трябва да бъдат въвеждани ограничителни мерки. Настояват за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Протести има в София, Пловдив и Варна.

В София недоволните блокираха Орлов мост, а след това се преместиха пред здравното министерство.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов посочи, че няма обявени мерки в подкрепа на бизнеса, който ще бъде засегнат от новите ограничения. Може би ги има обявени някъде на хартия, но обявени и дискутирани с бизнеса – няма, пари така или иначе няма, защото няма гласуван бюджет, допълни той.

Днес здравният министър заяви, че България ще навлезе в "оранжевата зона" (над 100 заразени на 100 хил. души) по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба с епидемията това налага да се предприемат мерки.

"Мерките в "оранжевата зона" предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в "оранжевата зона", планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне", обясни Кацаров пред Нова телевизия.

Той уточни, че това засяга всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове.Кацаров коментира и противоречието между МЗ и Столичната регионална здравна инспекция отпреди ден.

Във вторник шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев каза, че заради ръстът на заразените ще се наложи затягане на мерките в София. Той посочи, че в момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния анализ от края на миналата седмица вече се намира в червената. По-късно беше опроверган от МЗ и ръководеното от Кацаров ведомство каза, че мерките в София още няма да се затягат.

"РЗИ може да наложи мерки и без да ги одобрявам. Д-р Данчо Пенчев е изчислявал 7-дневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не", обясни Кацаров.

Той коментира, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага дискриминационни мерки. "Напротив – твърдя, че ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа", посочи той.

Без актуализация Covid-плащанията са под въпрос

"Много добре си давам сметка какво означава да ограничиш и да затвориш едно работещо предприятие, ако не са предвидени компенсации. Нашият план предвижда при въвеждане на каквото и да било ограничение, автоматично включване на компенсациите. В случая обаче, ако няма актуализация на бюджета, правителството не може да изплати каквото и да било и всичките ни усилия отиват на кино", допълни д-р Кацаров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст