Акценти за 12 – 19 август от Banker Weekly

Четете в новия брой на вестник Банкеръ

Бизнесът въстана срещу скъпия ток

Бизнесът въстана срещу високите цени на енергийната борса у нас. Нивата на тока от 300, дори до 400 лв. за мвтч изкараха извън релси голяма част от едрия индустриален бизнес у нас, като фабрики започнаха да спират производствата си. "Банкеръ" вече писа за това, но през тази седмица на бизнес организациите им прекипя и те поискаха оставката на цялото държавно енергийно ръководство. Причината за това е несправяне с наболелите въпроси в енергетиката, които все повече натежават и пречат на конкурентоспособността на българския бизнес.

 

Сипват пенсии в асфалта

Статистиката на НОИ показва, че от януари до юни т.г. 24 500 бъдещи пенсионери са напуснали частните пенсионни фондове и са заложили на единствено държавната пенсия от НОИ. Директорът на дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева се похвали със силен интерес към прехвърлянето на средствата от частните фондове към държавата през първите 6 месеца.

Това е чувствително повече спрямо подадените през цялата 2020 г. заявления, които са били 16 300. Това са хора, които още не са пенсионирали и на които може да им остават повече или по-малко от 5 години до навършване на пенсионната възраст“, каза тя, внушавайки че одържавяването на личните партиди върви с пълна сила. Въпреки че да се сравнява пандемичната 2020-а със „спокойната” 2021-а е спекулативно начинание.

 

Егоцентрици ни тласкат към политическа нестабилност

Бяхме свикнали ГЕРБ да забърква каши в парламента, над които с дни да разсъждават юристи и анализатори. Помним  как парламентът е отхвърлял заради депутатите на Борисов президентско вето върху вече несъществуващ закон. Винаги накрая виновен за бъркотията се оказваше някой друг. Подобни неща се случваха на фона на вяли дебати. И с изключение на малките фарсове, бяхме свидетели на скучни пленарни заседания. Пожелахме си нещо интересно и с ентусиазъм посрещнахме 45-ия парламент, чийто живот приключи за няма и месец. Порадвахме се на динамиката и позабравения живец в пленарната зала. Но в 46-ия парламент интересните събития прераснаха в махленски разправии, мерене на его и избягване на работата по същество. 

 

Светът гори, спасение не се вижда

Светът гори. Огненият ад, обхванал планетата, вече би трябвало да е убедил и най-големите скептици, че с климата се случват много страшни неща. Потвърди го и безпрецедентен и по мащаба си, и по категоричността си доклад на ООН: виновни сме ние, хората. А пътят за предотвратяване на пълна катастрофа остава забулен в мъгла и обсипан с препятствия.

 

Депутатите дръпнаха завесата над незаконните СРС-та

Горещата тема за незаконното подслушване на граждани вече съвсем сериозно навлезе в дневния ред на 46-то Народно събрание, въпреки очертаващия се нисък хоризонт на неговия живот. Въпросът за нерегламентирана употреба на специални разузнавателни средства срещу граждани и политици, участвали в миналогодишните протести, повдигнат още през май т.г. от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, най-сетне ще получи отговор.

 

На кмета Лапчев му пречи парк "Странджа"

Вече няколко дни темата с фекалните води на доскоро райското курортно село Синеморец предизвикват непреодолими позиви на възмущение и гняв. Местните велможи, които години наред бяха заети единствено да „съдействат“ на инвеститорския интерес по крайбрежието, обогатявайки и себе си, са пропуснали да помислят къде ще „заустят“ отходната канализация на новите градежи тук.

 

Служебният кабинет успя да обедини хора с различни убеждения

„Неуспехът на първия мандат означава, че Борисов и Гешев могат да отдъхнат. Засега”, казва в иентервю за “Банкеръ” народният представител от „БСП за България” Явор Божанков.

 

Докога ще плащаме по 460 лв. годишно за винетка?

Докога ще плащаме по над 460 лв. годишно за винетки? Това е въпросът, на който официален отговор не дават нито Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), нито от Националното тол управление (НТУ), нито Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). От време на време на обществото се подхвърлят едни числа, но никой директно не казва кой плаща основно за поддръжката на пътищата у нас? А самите числа красноречиво показват истината, стига да има кой обективно да ги анализира.

 

Дестинация със силно развит здравен туризъм

„Нашата основна цел беше и си остава представянето на България пред света като сигурна и гостоприемна дестинация чрез подобряването на политиките за регулиране на туристическия пазар и за администриране на туристическата дейност”, е категорична в интервю за „Банкеръ” министърът на туризма Стела Балтова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст