С над 300 събития отбелязваме Европейските дни на наследството

куклен театър

С над 300 събития събития на територията на цялата страна, България за пореден път ще се включи през 2021 г. в Европейските дни на наследството.

Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света. В продължение на вече повече от 25 години Европейските дни на наследството събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

Тази година темата на инциативата е „Наследство за всички“. А 38-то издание на Европейските дни на наследството е посветено на възобновяването на културния живот, който пострада сериозно от продължителното действие на ограничителните мерки срещу Covid-19. Целта на тазгодишното издание на Европейските дни на наследството е културните институции да съберат всички на едно място, за да почетат заедно богатството на националното наследство.

Календарът на празничната програма в нашата страна е изготвен от Министерството на културата като национален координатор по провеждане на Европейските дни на наследството у нас, съвместно с общинските администрации, които от години активно съдействат за популяризирането на богатото културно наследство на регионите и страната.

По данни на организаторите на събитията се очаква да се включат над 300 000 души от 75 общини в различните прояви – фестивали, празници на градовете, обществени дискусии, кръгли маси, концерти, изложби, поетични конкурси, театрални постановки на открито, образователни игри за деца и други събития. Десетки музеи, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си на 18 и 19 септември.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст