ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВФ отряза достъпа на Кабул до допълнителни резерви за 455 млн. долара

пазари

Международният валутен фонд обяви, че е блокирал достъпа на новото правителство на Афганистан до допълнителни резервни активи за почти 500 млн. щ. долара дни преди страната да ги получи. С което е лишил талибаните от ключови финансови ресурси.

Страната трябваше да вземе автоматично на 23 август своята порция от новата емисия на Специални права на тираж (валутата на Фонда) на обща стойност 650 млрд. долара, предназначени да помогнат за подобряване на ликвидността на поразеното от коронавируса световно стопанство. На практика Кабул ще получи полагаемите се активи, но няма да може да ги използва, защото новият режим не е получил международно признание, съобщава МВФ.  

Според правилата на международния кредитор балансите на всичките му 190 членове ще бъдат заверени със средствата, като общото количество е разпределено пропорционално на дела им от глобалния икономически продукт. За Афганистан той е 0.07% или 455 млн. долара. Огромното мнозинство от държавите ще получат разрешение да обменят резервите си срещу кеш, за да погасят дълговете си или да подсигурят финансирането на здравните разходи за пандемията. Кабул обаче няма да може да осъществи този обмен, защото спада към малката група от нации, в която са също Венецуела и Мианмар, чиито сметки във Фонда ще бъдат заверени с резервите, но те няма да ги контролират, защото управляващите не са признати от международната общност.   

Това е сериозен удар за новия афганистански режим на държавата, чието стопанство и банков сектор остават в примитивно състояние, въпреки 20-годишните усилия на САЩ да ги модернизират. Почти три четвърти от близо 40-милионното население на страната живее в селскостопански райони, а повечето кредитни институции се намират в трите основни градове, по данни на Световната банка.

Валутата на Афганистан не може да се търгува на международния пазар, което поставя страната в силна зависимост от щатския долар и от характерната за мюсюлманския свят неформална и почти нелегална система за парични трансфери, позната като "хавала".

Многовековният, основаващ се на доверие метод за прехвърляне на кеш, е била в сърцето на международната търговия в Близкия изток и Южна Азия преди създаването на модерното банково дело. Той продължава да е централна част от финансовата система в много от тези държави, включително в Афганистан. 

Администрацията на президента Джо Байдън предприема стъпки да не допусне талибаните до предоставените от МВФ резерви, твърди официален представител на щатското финансово министерство. Той информира също, че група от 18 републикански законодатели са писали на финансовия министър Джанет Йелън и са я помолили да "притисне" международния кредитор да забрани на новия режим в Кабул да използва резервите. Вашингтон е замразил и активи за почти 9.5 млрд. щ. долара, принадлежаща на Афганистанската централна банка и е спрял доларовите пратки за страната. Никакви авоари на "Да Афганистан банк" в САЩ, няма да са достъпни за талибаните, които остават в списъка на санкционираните субекти на американското финансово ведомство, допълва официалният му представител.

Сред проблемите, които трябва да разреши Кабул, е мениджмънтът на централната банка, чийто председател Аджмал Ахмади напусна страната.

Тъй като новата власт не е призната от международната общност, тази задача е с повишена трудност и ще отнеме седмици. Особено като се има предвид влиянието на САЩ, които са най-големият акционер на МВФ с 16.5% от акциите с право на глас – почти три пъти повече от дела на Япония и на Китай – следващите най-едри инвеститори на международния кредитор.

Щатският държавен секретар Антъни Блинкен вероятно притиска другите държави да не признават новия режим на Афганистан. Той е разговарял с колегите си в Китай и в Русия на 16 август след съобщенията, че двете държави са готови да работят с талибаните.

МВФ по правило разчита на ООН като референтна организация за преценка на международното признаване на дадено управление, въпреки че може да попита и директно членовете си за мнението им. Ако обаче талибаните съставят дефакто и деюре правителство на Афганистан и получат пълен контрол върху властовия инструментариум, би било много трудно за МВФ да им откаже достъп до техните Специални права на тираж, коментират експерти. Което в никакъв случай не означава, че няма да се положат сериозни усилия за предотвратяване на подобен изход.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст