ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разследването на ГЕРБ зулумите започна, но как ли ще завърши?

полиция протести

Не звучи много лицеприятно, но това е положението: парламентарно представените политически сили не могат да се спогодят не защото лидерите им са с високо его или пък не могат да се понасят, а защото… повечето от тях не знаят какво точно трябва да направят, за да измъкнат България от тресавището на застоя. В случая не става дума за некомпетентност, неграмотност или непрофесионализъм, а за разсъждаване в матрица, за каканизане на предварително наизустени постулати и за въртене в омагьосаните кръгове на старателно назубреното в университета.

 

Примери ли? Колко ни душа иска. И от преди четвърт век, и от оня ден. Също като в дореволюционните холивудски блокбастъри "Завръщане в бъдещето".

Например – скорострелното закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Преди време реши някой, че те са вредни и туй то – днес всички са запретнали ръкави, наострили са подобаващите сечива и ще ликвидират. Хубаво, а след като "реформаторите" върнат нещата от преди 9-10 години, какво – ще цъфнем и ще вържем ли?

Нищо подобно. Специално за борбата с организираната престъпност и мафията, т.е. присъдите по прословутия чл. 321 от Наказателния кодекс, работата е трагична. По-скоро –

винаги е била трагична.

Откакто този текст е обнародван в бр. 92 на "Държавен вестник" от 2002 г. и влиза в сила, до създаването на специализираните прокуратури и съдилища влезлите в сила присъди по чл. 321 от НК са… николко. Точно така – нито една, дори и за цвят.

И какво печели правосъдието и върховенството на закона от връщането на този часовник с две петилетки назад? Абсолютно същото, каквото спечелиха от окончателното ликвидиране на следствието през 2009 г. и противоконституционното му вливане в стройните редици на държавното обвинение. Тоест – спечелиха само бандитите, мафията и корумпетата на държавна заплата.

Борбата за елиминирането на това звено на съдебната власт бе епична и в нея – на равна нога и удивително солидарно –

участваха СДС, БСП, ДПС, НДСВ и ГЕРБ.

Бойните действия започнаха през 1998 г. – с разбиването на следствието на 29 независими една от друга служби, и приключи през 2009 г. – с окончателното ликвидиране на следствието като орган на съдебната власт и с утвърждаването на тоталното единодействие и единомислие между МВР и прокуратурата.

Всички опити на т. нар. странични наблюдатели – адвокати, юристи, правозащитнити и т.н. – да убедят депутатите и министрите, че е по-добре следствието да бъде реформирано и натоварено с нови и различни отговорности, се провалиха. Заради едничкото дебелоглавие и нетърпимостта към чуждото мнение на правителствените и парламентарни корифеи от СДС, НДСВ, ДПС, БСП и ГЕРБ.

Същата работа е и със специализираните съдилища и прокуратури. Всъщност, големият проблем е Специализираната прокуратура, за която се смята, че е личната бухалка на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Сотир Цацаров, Иван Гешев и техните задкулисни благодетели. И поради тази причина тя трябва да бъде ликвидирана, а покрай нея – и останалите три спецзвена.

По принцип, в обособяването на подобни специализирани структури няма нищо лошо. Примери има навсякъде – и в Европейския съюз, и в САЩ, и в десетки "трети" и "четвърти" страни. Въпросът е в законодателната подредба на нещата.

В този смисъл ние сме уникални, защото българските

спецобвинители нямат право да ползват капацитета

на Националната следствена служба. По закон те са длъжни да работят само с неколцината "собствени" следователи, с разследващи полицаи, определени със заповед на вътрешния министър, и с разследващи митничари, определени със заповед на председателя на Агенция "Митници".

Какво би трябвало да се случи, та специализираните съдилища и прокуратури да проработят в полза на държавния и обществен интерес? Ами простички са нещата. Най-напред компетентността им се ограничава до 4-5 вида организирана престъпна дейност: корупция по най-високите етажи на държавната власт; трафик на дрога, оръжия, хора и опасни боклуци; тежки финансови престъпления и пране на пари; кражби на фирми и недвижими имоти.

Второто "нещо" е съкращаване на следователите в Специализираната прокуратура и задължаване на спецобвинителите да работят единствено с  възстановената в пълния й блясък Национална следствена служба.

Нещо подобно трябва да произтече от работата на Временната комисия за разследване на миналогодишното полицейско насилие. Тиражирането на стари и нови видеоклипове е полезно, защото

истината, макар и болезнена, трябва да се знае.

Да, би било прекрасно преките виновници – биячите и техните началници – да понесат наказанията си, но в никакъв случай не бива да се приключва само това. Защото този филм го гледаме поне от 25 години насам. Какъв ти филм, то си е цял сериал направо. Защото имаше полицейски изстъпления през 1990-1991 г. – когато управляваше БСП и т. нар. временно правителство. Все още се помнят и побоищата по време на протестите срещу правителството на Жан Виденов (зимата на 1996-1997 г.) и срещу правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС (януари 2009 година). Пресни са спомените и за окървавените бунтове през зимата на 2012-2013 г., довели до първата премиерска оставка на Борисов и единственото самостоятелно правителство на ГЕРБ.

Ето на този тип демонстрация на сила трябва да бъде сложен край веднъж и завинаги. Чрез основен ремонт на Закона за МВР и Закона за СРС. В първия случай – работата ще стане

с изваждането на жандармерията

от състава на полицейските служби и възстановяване на предишните й задължения. С налагането на еднозначни забрани за използване на средства за озаптяване на тълпите, различни от класиките в жанра – палки, водни оръдия и – в краен случай – гумени куршуми и гранати със сълзотворен газ. И още – въвеждане на тотални законови забрани за наемане на частни охранителни фирми и за изпълнение на устни заповеди и телефонни разпореждания.

В заключение, защото трябва да приключваме поради липса на достатъчно място, нищо сложно няма в реформата на съдебната власт. Например – за да бъде погребано завинаги съмнението, че всеки магистрат може да тълкува и прилага трите основни процесуални кодекса – гражданския, наказателния и административния – както си поиска, не трябва никакъв героизъм или гражданска смелост. Просто в тях думата "Може" се среща най-малко 500 пъти, което означава само едно: след като имат подобно безумно право на избор, защо слугите на Темида да не се възползват от него?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст