ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Булгартрансгаз” ще издирва пътната карта за газопреносната мрежа

Булгартрансгаз

Държавната компания "Булгартрансгаз" трябва да предприеме всички действия, за да предостави в рамките на две седмици Пътната карта за газопреносната инфраструктура на България, която стои частично в основата на израждането на "Турски поток", реши комисията по енергетика и климат към Народното събрание. 

Комисията по енергетиката заяви, че ако е необходимо, пътната карта трябва да се изиска от партньорите в Русия 

От страна на комисията ще бъде подготвено и изпратено писмо, посочващо точното искане. До това решение се стигна след като преди това депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров представи текст на писмо до руския енергиен министър Николай Шулгинов, в което се иска предоставянето на информация по тази тема. 

Според депутата Станислав Атанасов от ДПС от гледна точка на международния протокол и отношения това ще е излагация. "Как ще признаем загубата на стратегически документ. Не искам да си представям подигравките, ако това писмо попадне в недоброжелателни ръце", коментира той.

Деликатността на ситуацията бе коментирана и от колегата му Рамадан Аталай, който призова Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, ако има такава пътна карта "да я дадат че вече започвам да се съмнявам". 

От текстът на писмото до руския енергиен министър, което няма да бъде изпратено, обаче стана ясно, че документът е от 2017 г. и бил подписан от бившия изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, който вече не е между живите. 

Искането на депутатите е с цел изясняване на ангажиментите, които страната ни е поела през 2017 г. след разговорите с "Газпром".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст