ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ИТН няма да участва и в преговори за кабинет с третия мандат

Парламент Филип Станев ИТН

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с третия мандат, дори няма намерение да участва в преговори с останалите партии и потвърждава, че е "в опозиция". От партията на Слави Трифонов обаче си оставят вратичка, като посочват, че ще вземат решение за следващите си действия в зависимост от избора на президента за третия мандат. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия в парламента и депутат от ИТН Андрей Михайлов пред БНР. 

"Само седем дни – да видим на кого ще бъде връчен мандатът и дали ще стигнат силите на останалите 175 народни представители. Ние направихме абсолютно всяко усилие, дипломатически жест, предложение – за да се случи. Ключът в момента е в останалите 175 народни представители. Нека да видим дали останалите пет парламентарни групи ще могат да направят правителство", обясни той.

В петък (20 август) ГЕРБ представи неофициален състав на кабинет и върна на президента втория проучвателен мандат. Това означава, че в рамките на 7 дни държавният глава трябва да връчи третия мандат на политическа сила по негов избор. Ако и тя не успее да състави кабинет, Радев ще разпусне 46-ия парламент и ще насрочи нови парламентарни избори. Това е и най-вероятният сценарий, тъй като политическите сили, които могат да получат третия мандат – БСП, "Демократична България" и "Изправи се, ние идваме" няма как да съберат мнозинство от 121 гласа в парламента без "Има такъв народ", след като не искат подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

От думите на Андрей Михайлов се създава впечатлението, че "Има такъв народ" са останали недоволни от състоялото се преди дни изслушване на главния прокурор Иван Гешев в правната комисия към парламента. 

"Не смейте да ме викате повече в Комисията по конституционни и правни въпроси! Основанието, на което ме извикахте, заяви господин главният прокурор, ще бъде атакувано в Конституционния съд, така щото вие да не можете да ме викате повече на такъв тип изслушвания в парламента…Това, което ни каза Гешев, е абсолютната самодостатъчност на прокуратурата… Това крие риск да се превърне в самостойна и безконтролна", коментира Михайлов.

Депутатът заяви, че възниква и въпрос за какво ни е такъв главен прокурор, който е само административен ръководител и не може да каже нищо на народните представители. 

Михайлов посочи, че тази разпоредба, която сега Гешев ще атакува в КС, е била предложена от предишния обвинител номер едно Сотир Цацаров през 2017-а година: "И даже има изрично предложение от Цацаров – това обсъждане на да извършва именно в правната комисия".

Председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси коментира темата с полицейското насилие над протестиращи през лятото на 2020-а година, като заяви: "За да извършиш такъв акт на насилие и брутална жестокост, трябва да се чувстваш безнаказан и това да идва отгоре. По онова време – през миналото лято – те се чувстваха безнаказани, защото усещаха гърба на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи по онова време".

По думите на Михайлов сигналът за безнаказаност и за липса на справедливост е дошъл не само от МВР, но и от прокуратурата. 

*Статията е обновена в 14.31 часа на 22 август

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст