ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доц. Кунчев настоява за задължителна ваксинация в два сектора

Ангел Кунчев

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев призова за въвеждане на единни ограничителни мерки в страната с ограничаване на масовите мероприятия, засилване на ваксинацията, а в областите с висока заболеваемост от COVID-19 маските да станат задължителни на открито при струпване на хора. Във Велико Търново, където участва в заседанието на Областния съвет по здравеопазване, доц. Кунчев заяви, че настоява за въвеждане на задължителна ваксинация за два държавни сектора. 

Единните ограничителни мерки да се въведат при областите със заболеваемост от над 350 на 100 000 население, но при актуализация на бюджета, посочи доц. Ангел Кунчев.  

„Ако до тогава бъде приета актуализацията на бюджета и Министерски съвет разполага реално със средствата, които е предвидил, това ще позволи директно включване на компенсационни икономически мерки веднага след налагане на ограничителните, което е много важно“, каза той. 

Главният държавен здравен инспектор подновява предложението си ваксините да станат задължителни в два сектора. „За мен е важно медицинските специалисти и работещите в социалните заведения на този етап, като начало да бъдат имунизирани“, подчерта доц. Кунчев. 

Обсъжда се ваксинацията да стане задължителна и в образованието при педагозите. 

Направеният анализ на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция в национален мащаб показва, че от новите случаи имунизираните са 14-15%, в интензивни отделения са 5 на сто от хората с ваксина, а при смъртните случаи 3% са на ваксинирани. 

„Не искам да ме разбирате неправилно – няма 100 % ефективна ваксина в света и никога не е имало“, посочи той. 

По-рано днес пред Нова телевизия доц. Ангел Кунчев обяви, че при достигане на средно ниво над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки за цялата страна, като веднага трябва да бъдат отпуснати помощи за бизнесите. "Не може безкрайно да работим само на база регионални мерки", заяви главният държавен здравен инспектор.

По думите му имаме две оръжия срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките. „Ако не можем да достигнем желаното ниво на имунизация, остава всеки от нас да опазва собственото си здраве”, обясни той.

„Ситуацията във Велико Търново, Търговище и Русе е сериозна. Това беше причината днес да организираме Оперативен щаб в Търново, на който, предполагам, ще присъстват колегите от другите две области. От тях очаквам анализ на ситуацията и приложения за действия. Трябва да се спазват вече разпоредените мерки. Имаше предложение да се направят отстъпки в обслужването на междуградските автобусите, така че това да позволи намаляване на натоварването в тях. Причината е, че когато пътуваш 2-3 часа в затворено пространство, има риск дори да носиш маска”, уточни Кунчев. 

Според него обществото не е готово да приеме реалността. „Каквото си надробим, това ще сърбаме", отбеляза той.

„Намесата на политиката е очевидна. Тя вреди. Работата на експертите е да казваме какво трябва да се направи, а дали то ще се, е решение на политиците", категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст