ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Има такъв народ” сваля двойното гражданство на управниците

Парламент Тошко Йорданов

Депутатите от "Има такъв народ" са внесли в Народното събрание проект за промени в Конституцията, според които да отпадне забраната за двойно гражданство на кандидати за народни представители, министри, президент и вицепрезидент.

Вносители на проекта са Ива Митева, Виктория Василева, Кирил Симеонов, Мика Зайкова, Росен Димов и Християна Атанасова. Той е подписан от 61 народни представители при необходими 60.

"Има ужасно много българи, които са изключително качествени, но имат двойно гражданство. В повечето държави от Европейския съюз това изобщо не стои като въпрос. При нас има около 25 експерти, които са с двойно гражданство и не са в парламента, защото този закон не го позволява. Законът не е добър, но ние го спазваме", каза в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Вносителите предлагат от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът "няма чуждо гражданство" и текстът да гласи: "За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода". 

В мотивите си от партията на Слави Трифонов пишат, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага. 

От ИТН се аргументират, че "Изборите за национален парламент попадат изцяло в компетентността на държавите-членки. В съответствие с европейската практика и предвид факта, че изискванията за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и на общински съветници и кметове не са уредени на конституционно ниво, при избори за членове на Европейския парламент от Република България и за общински съветници и кметове законодателят допуска право да бъдат избирани да имат и граждани, които имат друго гражданство. В повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство".

От партията подчертават, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции. 

Според чл. 154 от Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му. Промените се приемат с мнозинство три четвърти от всички депутати на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, то се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Припомняме, че именно депутат от ИТН – Димитър Гърдев, предизвика скандал с канадското гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков, като зададе въпрос към външния министър. Тази тема беше подхваната с охота от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов дори изпратиха питане по въпроса до Конституционния съд. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст