ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какви са нагласите сред партиите за кабинет с мандат на БСП?

Парламент Атанас Атанасов

След като стана ясно, че БСП ще получи третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет, депутати от различните парламентарни групи дадоха своите заявки, прогнози и очаквания за възможността да има редовно правителство. 

От "Има такъв народ" са категорични, че няма да подкрепят кабинет на социалистите. Тази позиция беше оповестена и по-рано от лидера на партията Слави Трифонов. Дори ако в кабинета бъдат предложени лица от ИТН, позицията ни е категорична. Тук не става въпроса за предлагане на лица, на постове и на някакъв вид политически игри и сделки. Дипломацията, политиката и човешкото общуване изискват да се водят разговори, но със сигурност няма да правим кабинет с БСП", уточни депутатът от ИТН Филип Станев и отново препрати темата към останалите политически сили в парламента, които по думите му могат да се опитат да съставят правителство. "От гледна точка на нашата позиция, вървим към избори. При положение, че няма да подкрепяме кабинет, да предлагаме наши хора е наивно", добави той.

"Съвсем закономерно е г-н Радев да връчи третия мандат на БСП. Все пак Корнелия Нинова го договори с външни сили и други генерали. Освен това преди пет години Илияна Йотова го заплаши, че всяка стъпка срещу БСП ще му струва скъпо. Очевидно е и друго, че г-н Радев не желае да има редовно правителство. Той изглежда само прави сметки за своите избори и своята кампания. Затова предполагам желае действието на служебен кабинет без парламент. Иначе не мога да си обясня, въпреки заявките на всички останали, че няма да подкрепят кабинет на БСП", отчете председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ бе попитан за отказа на социалистите да преговорят с Движението:  "И като няма да разговарят с нас, мисля, че другите ще са малко по-наясно с онова, което ще се случи, отколкото ние", каза лаконично той. 

"Решението дали ще се включим в преговори и разговор за третия мандат ще бъде взето от колективните ни органи", обяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. Той отговори на въпрос дали е изненадан, че третият мандат отива в БСП. "Питам се при ясните ограничения на "Демократична България" каква е идеята. Положението е такова, каквото е. Всички знаят каква е нашата позиция и именно затова искам да припомня, че "Демократична България" последователно настояваше да се търси някаква формула преди вземането на това решение. Това така или иначе не се случи. Ние сме демократична формация. Окончателното решение по предложението за премиер, за правителство, ще бъде взето от нашите партийни органи, дотогава ще изчакаме", обяви той.

Христо Иванов бе попитан и дали, ако предложенията за състав на Министерския съвет са надпартийни, от формацията биха подкрепили такъв мандат. "Много е ясна нашата позиция за червените ни линия. Тя не е новина за никого. Аз продължавам да се питам, когато някой е взимал решения именно така да се структурират нещата така без предварителни преговори между партиите, как са си представяли хода оттук нататък", заяви още той. На въпрос дали съзира недалновидност от страна на президента за третия мандат, председателят на ПГ на ДБ отговори: "Не, не – просто питам. Просто въпрос задавам."

"Ще положим добронамерени усилия за кабинет, защото е подигравка със съдбата на България непрекъснато хората да бъдат пращани на избори", отбеляза депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме! Арман Бабикян. По думите му при нови избори няма яснота, след като всичките играчи се върнат в парламента, какво ново ще им се е случило. "Мозъчна операция? Промяна на моралните критерии? Ако има шанс третият мандат, това е шансът на разума, но в никакъв случай не е шанс на безпринципност", счита той. От ИБГНИ ще настояват да няма участие на ГЕРБ и ДПС в разговорите около третия мандат. "За неизвестен кабинет никой не може да гласува", уточни Бабикян. А подкрепата на ИБГНИ зависи от програмните приоритети, свързани с пенсионната реформа и съдебната реформа. Депутатът бе запитан и дали от групата му са разочаровани, че президентът не е дал третия мандат на тях: "Няма нужда от разочарование. В политиката няма място за тези работи. Това е за бразилските сериали."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст