ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън: Ислямска държава ще плати за атентата в Кабул

джо байдън женева (АП)

Президентът на САЩ Джо Байдън се зарече, че Съединените щати ще намерят отговорните за терористичните актове край Кабул. В обръщение към нацията след двете експлозии на летището в Кабул той съобщи, че е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар по тях, съобщи Ройтерс.

С пресекващ от емоции глас Байдън каза: "Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ние ще ви намерим и ще ви накараме да си платите".

Президентът каза още, че евакуацията на американците ще продължи. Той не даде никакви индикации за промяна в целта за изтегляне до вторник.

"Освен това разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на Ислямска държава, смятано за отговорно за атаката – б.ред.). Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза Байдън.

Американски представител е казал пред Ройтерс, че още един американски военнослужещ е починал в резултат на нападението, с което общият брой на жертвите сред американските сили на летището в Кабул достигна до 13.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че няма да бъде възможно да бъде евакуиран всеки афганистанец, който иска да напусне страната, преди изтеглянето на американските сили на 31 август.

Досега от Афганистан са евакуирани над 100 хиляди души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната, съобщи Асошиейтед прес.

Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения. Той обаче се обяви против преждевременното прекратяване на евакуацията въпреки рисковете. Макензи каза, че в четвъртък на летището в Кабул е имало около 5 хиляди души, които са чакали полети, с които да се евакуират. Той заяви, че талибаните са били "полезни" при работата с тях и не са заподозрени за атаките.

Председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси е разпоредила знамената на Капитолия да бъдат спуснати наполовина в памет на загиналите при атаката в Кабул.

Най-малко 13 американски войници загинаха при експлозиите в четвъртък пред летището в Кабул. Здравните власти съобщават за 60 цивилни жертви, макар че други източници дават и по-висок брой. Най-малко 28 членове на движението на талибаните са били сред загиналите в експлозиите вчера, е казал представител на талибаните пред Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст