ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Важно е какво ще каже Слави Трифонов

Парламент БСП Корнелия Нинова

Позицията на "Има такъв народ" е много важна, без тях не може да има стабилен кабинет и мнозинство. Важно е какво ще каже Слави Трифонов, но нека го направи лично. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Днес левицата ще получи от президента Румен Радев третия, последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

"Ще започнем първо с политическия документ, трябва да има разговори, съгласие и черно на бяло подписи какво ще се прави. След това отваряме разговора за министри и премиер. Нека всеки да си каже мнението, може всеки да предложи и в един спокоен и разумен разговор заедно да решим", каза Нинова пред БНТ. От БСП обмислят да започнат разговори поотделно с партиите, но след това ще направят четиристранна среща, като държат на срещата да присъстват партийните лидери. "Целта е да се опитаме да намерим общото и да се изгладят различията между тях, които се появиха в първия тур преговори с първия мандат. В политическия документ, който дори ИТН подписаха накрая, постигнахме съгласие за това какво да се прави и кога да се направи, и след това те влязоха в противоречие за състава на Министерския съвет и за министрите. За нас е важно първо политиките и след това персоналният състав, който трябва да изпълнява тези политики", изтъкна лидерът на левицата.

Нинова счита, че го има общото виждане, че трябва да се състави редовен кабинет заради тежките кризи, които ни чакат: "Различията са техните противоречия, нашата роля в момента е на медиатор, на партия мандатоносител, която трябва да тушира тези противоречия и да намерим общ език. Затова и вчера казахме, че няма да предложим готов Министерски съвет и министър-председател, защото това миналия път е довело до противоречия между партиите на протеста. Ние запазихме добър тон, диалогичност, можем да говорим с всички в момента, така че ще опитаме, длъжни сме да опитаме."

На въпрос разговаря ли с лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, Корнелия Нинова отговори, че наскоро са разговаряли за съставяне на правителство. По думите ѝ позицията на Трифонов е много важна за БСП, защото ИТН е първа политическа сила и без нея не може да има стабилен кабинет, но това, което има да казва лидерът на партията, трябва да го каже сам.

Председателят на БСП подчерта, че трябва да се промени моделът на досегашното управление – трябва лидерите да надскочат себе си и партиите да се отворят към безспорните приоритети.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст