Направена е заварката и на последната тръба на “Северен поток – 2”

северен поток газопровод

В Балтийско море е направена заварката на последната тръба на "Северен поток 2". След това тръбата ще  бъде положена  на дъното на морето, съобщиха от оператора на проекта Nord Stream 2 AG. Компания смята да въведе газопровода в експлоатациа до края на годината.

"На 6 септември специалистите от тръбополагащата баржа "Фортуна" са осъществили заварката на последната от тръбите на втория ръкав на  газопровода "Северен поток 2". Следва тръбата под номер 200 858 да бъде положена на дъното на Балтийско море в германски териториални води", се казва в съобщението. Следващата стъпка е стиковката на секцията на газопровода, която идва от брега на Германия, със секцията, която е потопена и излиза от водите на морето край Дания.

После ще бъдат проведени различни изпитателни дейности по втората тръба, за да се въведе газопроводът в експлоатация преди завършването на тази година, се отбелязва в съобщението.

Газопроводът преминава през териториалните води и изключителните икономически зони на Германия, Дания, Русия, Финландия и Швеция. Всички те са дали разрешение за строителството на тръбите. Газопроводът е с дължина 1230 км от Уст Луга в Русия до Грайфсвалд на територията на Германия. Годишният капацитет на всяка от тръбите е по 27.5 млрд. куб. метра. Всяка от тръбите е съставена от по 100 000 заварени една за друга тръби. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст