Има съмнения, че летните сараи са на фирми с фиктивен бизнес

Ахмед Доган

„Г- н Ахмед Доган не е обикновен пенсионер, както се опитва да ни го представи г- н Хамид. Той е видна политическа личност, което е едно определение според Закона за мерките срещу изпирането на пари, който ползва като свое имущество за десетки милиони левове, принадлежащо на фирми с неясни или скрити офшорни собственици или собственост на очевидно подставени лица“, коментира пред БНР Калоян Янков от "Демократична България", председател на Комисията „Росенец“.

„Тук имаме две различни фирми с фиктивен или симулиран бизнес, тоест – това е хипотезата, в която ние викаме г-н Доган. Викаме го, защото ползва тези имоти и защото има съмнения около собствеността и бизнеса на тези фирми, които са свързани и с него. Една фирма е със скрита собственост, не знаем кой стои зад нея, тя притежава над 100 дка в парка "Росенец", другата първоначално е била собственост на секретарката на г-н Ахмед Емин, а през 2014 г. е прехвърлена на дъщерята на активист на ДПС. Тази фирма има задължения към края на 2019 г. в размер на 51 млн. лв., загуби от 24 млн. лв. и приходи от продажби в размер на 611 000 лева.

Това много ме озадачи, защото казаното дотук означава само едно – фирмата е във фалит!  Очевидно няма истински бизнес. Тя служи като депо за акумулиране на пари за закупуване на имоти, те пък се ползват ексклузивно след това от Доган. Това е видим регулаторен похлупак за нарушения – това е валидно за "Росенец" – нашата комисия установи 6 класически индикатора за пране на пари", поясни още в "Преди всички" Калян Янков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст