Разпродават ваканционни комплекси за жълти стотинки

Торба със скъсана снимка

Милионни дългове, недостроени и изоставени призрачни градове – това е резултатът от инвеститорската инвазия в родните ни курорти (преди кризата от 2009 г.) на знайни и незнайни адепти на бързите печалби.

 

Облечени в престижната роба на чужди инвеститори, всякакъв вид международни играчи, неизменно подпомагани от нашенски разбирачи,

се впуснаха да градят градове на мечтите.  

Такъв беше и случаят  с грандиозния инвестиционен проект в Разлог на  "Макантъни Риалити Интернешънъл Кънстръкшън 2" ЕООД. Дружество, което е 100% собственост на регистрираната в Ирландия компания "Ем Ер Ай Кънстръкшън Ирландия Лимитед" и се управлява от испанеца Фернандо Ареспакогача, завърши с изпитания модел на предизвестения фалит.

Размахът , с който ирландско-испанската група навлиза на нашия пазар по това време е повече от впечатляващ. В рамките само на  година (2005-2006) ирландците регистрират у нас пет дружества с едно и също име, които се различават само с вписаните допълнително  цифри към тях – от 1 до 5.

По това време те започват масово да изкупуват на неурегулирани поземлени имоти край Разлог.  Обещанията им са върху тях да се родят впечатляващи ваканционни комплекси, които да превърнат градчето със затихващи функции в сериозен курорт. В начинанието им са впрегнати местни играчи, банки и родни строителни фирми. Финансовите институции развързват кесиите и милионите потеглят към сметките на ирландците. Но…пазарът на недвижими имоти се срива, а с него и надеждите на кредиторите да си върнат парите. Следва изпитаният модел на фалита, резултатът от  който е …кой ял, ял.

Така изоставените градежи край Разлог и отношенията с кредиторите се прехвърлят като  ангажимент на синдика на обявеното в несъстоятелност дружество „Макантъни Риълти Интернешънъл Кънстракшън 2” ЕООД – Ралица Топчиева.

Вече шеста година тя се опитва да продаде непродаваемото. Сега – до 16 септември, тя  за пореден път ще се опита да намери купувач за  остатъците от неизпълнените обещания на инвеститорите. 

Два пакета със сериозни по обем имоти се предлагат на смехотворни цени.

Първият от тях е за обособени части  "Силвър Маунтин резорт".

Апартаментният комплекс  представлява дванадесет самостоятелни жилищни сгради, разположени на терен от близо 30 дка (по документи – 27 928 кв.м.), всяка от които по около 1500 кв.м., изградени до степен на завършеност „груб строеж” се предлагат на цена от  1 449 778.55 лева. Ако съдим по обявените параметри става въпрос за разгърната застроена площ от  16 447.50 кв. метра. Или за по… 88 лв. на квадрат.

През декември 2015 г. в публикацията си „Инвеститорско „ужилване“  „Банкеръ“ информира, че същите тези сгради се предлагаха  в пакет, но за 2 134 780 лева. Тогава разказахме кой и как е придобил имотите, кой е участвал в сделките и как са били "убедени" банките да изсипят милиони евро в …илюзии.

Според одобрените строителни книжа тук трябваше да бъдат изградени 33 жилищни секции от пететажни сгради с предимно едностайни и двустайни апартаменти за сезонно ползване (общо 900) и хотел.

В годините на големите обещания

инвеститорите рекламираха проекта си с това, че всички апартаменти ще бъдат с изглед към планината. Безспорно бляскавият (поне на картинка) проект е имал за цел доста от бъдещите жилища да се разпродадат на зелено, но реализацията му е стигнала до… груб строеж.

Ако дори този път усилията на синдика бъдат увенчани с успех, съвсем ясно е, че парите от продажбата няма да могат да покрият и една десета от необслужваните кредити на дружеството към банките, които са били убедени да финансират проекта с милиони евро. А това, че рискът който те са поели е очевидно недобре пресметнат, се изчиства за сметка на обикновените клиенти, които плащат високи и все по-високи такси и комисиони за все повече и по-незначителни услуги.

Канадските и британски граждани, които са заплатили по 80-90 хил. евро за миража да притежават апартамент в луксозния (на картинка) комплекс, също изпиха до дъно горчивата чаша на измамата. Да не говорим за онези, които дори не са успели да предявят  претенциите си за включване в списъка на кредиторите. 

Определеният по закон двумесечен срок за допълнително предявяване на вземания след определяне на датата на несъстоятелността на дружеството е бил 28 март 2014 година. Само за илюстрация ще посочим отхвърления от синдика на дружеството Топчиева иск на някой си Джонатан Уилям Мехарг, който – както се вижда от сключения с него договор, е заплатил през юни 2009 г.  84 871.02 евро на инвеститора. А той едва ли е единственият ужилен. 

Само в публичните документи са вписани имената на още доста чужди граждани, които са се изръсили със сериозни суми, но по една или друга формална причина претенциите им са били отхвърлени, независимо че всички те са предоставили подписаните с фирмата договори за продажба на бъдещите имоти. А там ясно е посочено каква сума е заплатил всеки от тях за авантюрата си на нашенска територия. Не че шансовете на тези, които все пак са успели да влязат в списъка на кредиторите – да си върнат нещо от парите, са големи. Затова пък със сигурност те ще разнасят новината за добрия бизнес климат у нас по света.

Още преди близо шест години, „Банкеръ“ определи като „мисия невъзможна“ и опитът на двете банки – тогавашната "МКБ Юнионбанк" и "Алианц Банк България" АД да приберат своите 17 млн. евро, отпуснати по няколко договора на ирландските "инвеститори" от "Макантъни Риалити Интернешънъл Кънстръкшън 2".

Строителят "Главболгарстрой" АД също е в списъка на кредиторите на компанията. Признати са му вземания за над 700 хил. лева.

Какво остава за признатите вземания на ЧЕЗ и на общината в Разлог за данъци и такса смет? Не е трудно човек да се досети, че ще бъдат записани в графата "забрави".

Този път в търга за разпродажба 

е включен и жилищен комплекс „Аспен Вали”.

В съзтезателната процедура, обявена за 15 септември пакетната цена на активите му е определена на 2 745 760.40 лева. Според обявлението, преговорите за него ще се водят с потенциален купувач. Синдикът Топчиева ще му предложи …181 самостоятелни обекта. От тях осем са предназначени за ресторант  (637.88 кв.м.), лоби бар ( 141.96 кв.м.), ски гардероб,  перално помещение, два  магазина, детска градина ( 158.66 кв.м.) и спортен център ( 637.53 кв.м.), състоящ се от плувен басейн, фитнес, сауни, масажи, бар, съблекални и душове. Към всичко това вървят и 173 апартамента от 30 до 80 кв.м.всеки.

Целият комплекс според данните посочени в обявлението на синдика е разположен в имот в местността „Янколова река”  от 13 645 кв.м., а  разгърнатата застроена площ на комплекса е  22 388.25 кв.метра.

Както и да бъде пресметнато всичко това, оказва се че имотите в този комплекс ще се разпродават за малко над 120 лв за квадрат.. Цената в този случай е "значително по-висока" от тази на имотите в "Силвър Маунтин резорт", тъй като тук обектите  са въведени в експлоатация.

Няма как да не обърнем внимание на тези продажби и на техните цени, при положение че, според всички брокери у нас, стойността на имотите… расте. И кой ще прилапа тези – на практика подарени имоти, ще стане ясно едва след като сделките вече бъдат вписани в имотния регистър…А кредиторите могат само да наблюдават спектакъла от първия ред, без право на намеса в режисурата.

Не може да бъдат подминати без внимание и тези на практика умишлени фалити, защото проблемът рефлектира както върху самата държава, която не е в състояние да си прибере вземанията, така и върху български фирми, които са работили като изпълнители при тези т. нар. схемаджии.

 С други думи, мачът вече е свирен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст