Лондон обвини Париж, че бездейства в борбата с нелегалната миграция

Прити Пател

Лондон е заплашил, че няма да предостави обещаната по-рано многомилионна помощ на Париж, ако френските погранични сили и бреговата охрана не станат по-активни и по-ефективни в опитите за ограничаване трафика на нелегални мигранти към Великобритания. Това съобщава вестник The Times като се позовава на министъра на вътрешните работи на Обединеното Краство Прити Пател.

По информация на изданието, по време на среща с депутати от управляващата Консервативна партия в понеделник (6 септември) тя е казала: "Засега ние не сме им дали нито пени и Франция ще трябва да организира по най-добрия начин "отбраната", ако иска да види тези пари. Заплащането зависи от резултата, но този резултат засега ние не го виждаме". Става дума за 54 млн. лири (75 млн. долара), които британските власти са обещали на френските си колеги за двойното увеличение на броя на морските патрули в Ла Манша – основната "артерия", по която нелегалните мигранти се стичат на Острова.

Предупреждението е направено в деня, когато правителствени източници на медията са информирали, че е бил поставен антирекорд по брой на "изтървани" от французите мигранти, влезли във Великобритания по вода.

Безуспешната борба с нелегалните

Властите във  Великобритания и Франция вече неведнъж обявяваха мерки за укрепване на сътрудничеството в борбата с нелегалната имиграция, но засега не им се отдава да се справят с проблема.

В началото на юли Министерството на вътрешните работи на Кралството представи за разглеждане в парламента на законопроект за реформиране на системата за получаване на убежище в страната. С този документ британските власти ще получат по-големи възможности за това да могат да изселват такива мигранти в безопасни трети страни, от които те са пристигнали в Обединеното кралство. А тези от тях, които няма да може да бъдат върнати, ще имат по-малко възможности за установяване във Великобритания.  Ще бъдат увеличени и наказанията за нелегален трафик на бежанци във Великобритания, като най-суровата санкция става… доживотен затвор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст