Меркел произнесе последната си реч пред Бундестага

меркел

Германският канцлер Ангела Меркел говори във вторник на пленарно заседание на Бундестага – последното преди предстоящите парламентарни избори.  Речта на канцлера продължи 14 минути. 

Темите, върху които акцентира, са борбата с изменението на климата,  развитието на „зелената“ енергия,  противодействието на тероризма и киберпрестъпността. Меркел се възползва от възможността отново да призове гражданите да се ваксинират срещу коронавирус. В края на речта си тя повдигна темата за вътрешната политика, което предизвика недоволство сред опозицията.

Меркел подкрепи кандидата от Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС) Армин Лашет, което я принуди да отговори на неодобрителните викове на депутатите от групата на Лявата партия.

След това тя беше прекъсната за втори път, на което тя отговори по-емоционално: „От 30 години съм член на Бундестага и не знам къде другаде да обсъждаме такива неща, ако не тук – в сърцето на органа на нашата  демокрация”.

Една възможна бъдеща правителствена коалиция са социалдемократите (СПД), Зелените и левицата. Меркел вече каза, че тя лично би била категорично против участието на левицата. Тя разкритикува други партии, че не казват това открито. Като цяло и социалдемократите, и "зелените" заявиха, че редица искания на левицата са неприемливи за тях. Сред тях е излизането от НАТО и незабавното прекратяване на участието във всички военни операции.

Лашет е министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия, провинцията с най-голямо население. В средата на юли имаше огромно наводнение, оттогава рейтингите на Лашет, както и политическият блок на ХДС / ХСС, падат. Според социологически проучвания 20% от населението са готови да гласуват за тях, а 25% за Социалдемократическата партия на Германия.  Ако тази пропаст продължи до изборите на 26 септември, тогава представителят на социалдемократите  Олаф Шолц ще стане канцлер.

Според конституцията новият Бундестаг трябва да заседава в рамките на 30 дни след вота. Мандатът на канцлера приключва с първото заседание на новия парламент.

Новият канцлер встъпва в длъжност, след като получи одобрение от президента. Това се случва, след като партиите приключат коалиционните преговори. Преди четири години подобни преговори отнеха 172 дни, което беше рекорд. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст