ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Близо 20% спад на оборота на БФБ през август

кредит

Общият оборот на „Българска фондова борса“ (БФБ) за август е на стойност 27 615 428 лв. и намалява с 19.7% спрямо юли. Логично предвид факта, че август бе активен месец за летни почивки. В търговията  между януари и август тази година обаче оборотът е нараснал с 22.17% спрямо същия период на 2020-а, съобщиха от "БФБ-София".
През август на БФБ са извършени общо 6558 сделки, като броят им е с 2.95% повече спрямо юли. Ръст има и спрямо извършените покупко-продажби в сравние с година по-рано.
Пазарната капитализация в края на осмия месец е в размер на 29.54 млрд. лв., което представлява 22.99% от БВП на страната.
В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на БФБ за август са: „Химимпорт“ АД (с 405 сделки с негови акции), „Доверие Обединен холдинг“ АД (с 401 покупко-продажби) и „Централна кооперативна банка“ АД (с 370 контракта).
Индексът на сините чипове SOFIX се понижава с 0.76% на месечна база до 566.10 пункта, но от началото на годината до август показва увеличение от 26.49 на сто. Другите борсови измерители – BGTR30 и BGBX40, както и секторният BGREIT, отчитат ръст спрямо юли.
Най-доволни от своето вложение през август са били инвеститорите в: „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД, „Първа инвестиционна банка“ АД и „Албена“ АД – к.к. Албена. Акциите им са се повишили съответно с по 8.82%, 5.29% и 2.86 на сто.

Акцентите

– Във връзка с взето решение на проведеното на 24 юни тази година общо събрание на акционерите на "БФБ" АД, на 5 август започна изплащането на дивидента. Тогава се гласува за разпределяне на 52.24% от нетната печалба за 2020 г. за притежателите на акции на борсовия оператор.  Нетната печалба, която се разпределя като дивидент на акционерите, е в размер на 526 628.80 лева или по 0.08 лв. за един брой.

– От 6 август на пазар beam вече има възможност за IPO аукцион (първично публично предлагане) с пропорционално разпределение на акциите. При него пропорционалното разпределение на акциите ще става спрямо подадените в системата поръчки, като се използва методът на най-големия остатък (още известен като метод Hare-Niemeyer). Това ще важи само за IPO аукциони, които се извършват по предварително определена фиксирана цена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст